Sander Jansen van Enter Vooruit.
Sander Jansen van Enter Vooruit. Henk Pluimers.

Terechte winst Enter Vooruit opSportclub Elim uit Drenthe: 1-0

Sport en vrije tijd

ENTER – Enter Vooruit heeft zaterdag het bezoekende Sportclub Elim met een 1-0 nederlaag teruggestuurd naar het Drentse veendorp. Dat het bij dat ene doelpunt bleef in Enter mocht gezien een aantal niet te missen kansen een klein wondertje heten. Het werd op De Werf namelijk niet direct een match die een prominente vermelding in de geschiedenisboeken zou halen.

Vooralsnog begonnen rood-wit en zwart-wit voorzichtig aan het zaterdagse karwei, bang voor een rappe tegentreffer. De thuisclub had in het eerste kwart wat kleine mogelijkheden, maar die konden Elim-doelwachter Gerben Lunenborg nog niet verontrusten. In de 23e minuut stond de equipe van coach Niek Woesthuis plotsklaps wel met de betere papieren. Op rechts ging Job Voortman aan de haal, voor het Elimse heiligdom schatte Sander Jansen de voorzet op juiste waarde en zijn kurkdroge kopbal brak het tactische schaakspel open: 1-0. Gesterkt door die voorsprong nam Enter Vooruit de regie in handen, maar verdubbeling van het minimale krediet zat er voorlopig niet in.

Nadat in de kleedlokalen een kwartiertje van gedachten gewisseld was kwamen beide ploegen met wat meer opportunisme terug binnen de witte lijnen. De gasten van trainer Erwin Sikkes probeerden het, naarmate de match vorderde steeds meer met hoge ballen richting de kooi van Enter Vooruit-keeper Teun Nijhof, maar bij de Enternaren werd achterin de wacht opgetrokken door het kwartet Peter Pluimers- Robert Velten-Jesse Nijkamp-Menno Beuving. Dat viertal liet zaterdag bitter weinig aanbranden.

Enter Vooruit legde meer en meer de nadruk op rustig balbezit met rappe venijnige tegenstoten en die snedige counters hadden zwart-wit, hoe dan ook, een ruimere marge moeten geven. In het aanvallende compartiment voetbalden de jeugdige spelers zich namelijk een paar halve, hele en gewoon niet te missen kansen bij elkaar, maar besluiteloosheid én ook een gebrek aan een beetje zelfvertrouwen hielden de score op de magere 1-0. Vanaf zijn stoeltje nabij de dug-out zag coach Woesthuis met een verstilde glimlach op zijn aangezicht dat zijn jeugdige manschappen negentig minuten lang voetbalden met de vonk der bezieling en strijdend voor elke morzel grond. Enter Vooruit omarmde dan ook, toen het eindakkoord van de rustig leidende arbiter Nicholas Henon uit Wageningen weerklonk, de drie bijbehorende wedstrijdpunten als een warme bundel zonnestralen.