Jesse Nijkamp van Enter Vooruit.
Jesse Nijkamp van Enter Vooruit. Henk Pluimers.

Enter Vooruit geeft winstin blessuretijd weg: 2-2

Sport en vrije tijd

ENTER/ELIM – Na het duel tussen het Drentse Sportclub Elim en Enter Vooruit gingen in het Enterse kamp de verwijtende vingers richting (invaller) arbiter Hasse Aartsen uit Groningen. En inderdaad mochten er grote vraagtekens gezet worden bij enkele, voor de gasten uit Enter, desastreuze beslissingen die de leidsman uit de hoge hoed toverde, echter vergat men in de zwart-witte gelederen dat de winst in Elim, vooral na rust voor het grijpen lag, maar dat er enkele kansen, om van te rillen zo groot, door de Enterse lieden naar de Filistijnen waren geknald. En om de kater nog ietwat groter te maken was de thuisploeg ver in blessuretijd middels een uiterst ongelukkige penalty, nog naast de Enternaren gekropen: 2-2.

Het begon in Elim echter met een dikke twintig minuten vertraging. De voor dit duel aangewezen arbiter André Willems uit Zeewolde, stond met automalheur langs de kant van de weg, zodat de inderhaast opgeroepen vervanger Aartsen vanuit het hoge Noorden diende af te zakken naar het Drentse veendorp. Die vertraging van de match leek echter bij de gasten uit Enter bijna drie kwartier te duren. Enter Vooruit liet zich in het eerste kwart volledig afbluffen door de fel startende thuisploeg en de 1-0 van Herman Klomp na twintig minuten voetbal was dan ook geen verrassing. Daar ging overigens een kapitale verdedigingsfout bij zwart-wit aan vooraf.

Ook na die treffer veranderde er weinig bij de equipe van coach Niek Woesthuis. Enter Vooruit was veel te apathisch in de duels en een uitbreiding van de score (kansen Daymen Doldersum en Rick Prij) hing eerder in de lucht dan de gelijkmaker. Dat beeld veranderde echter toen de Enterse doelwachter Teun Nijhof bij een opruimactie buiten het strafschopgebied ook een Elim-spits beroerde en de leidsman met het rode karton voor de neus van Nijhof wapperde. Enter Vooruit derhalve, met nog meer dan een uur spelen gereduceerd tot een tiental. Een gelukje aan Enterse zijde dat Robert Velten (eveneens een betrouwbare goalie) op de reservebank vertoefde, zodat de plek onder de dwarslat in elk geval met een vrij gerust gevoel kon worden ingenomen. Echter werd hierdoor de noeste middenvelder Dirk Bretveld kind van de rekening, omdat Enter Vooruit een veldspeler diende in te leveren.

Wellicht heeft zich op dat moment een bepaalde standvastigheid vastgezet in de hoofden van het Twentse gezelschap, want plotsklaps ging de lamp branden. Marco ter Weel pegelde eerst een vrije schop centimeters over de Drentse kooi en na een half uur stond de gelijkmaker in rode neoncijfers op het scorebord. Op links trok Sander Jansen zich op gang, de breedtepass was richting Henri Knol (zaterdag hét draaipunt en absolute uitblinker op de grasmat in Elim) en die liet een drietrapsraket door het Drentse luchtruim suizen die pas tot stilstand kwam toen de ronde knikker tegen het strak gespannen doelnet uiteen spatte: 1-1.

Na de rust koos Enter Vooruit, nog steeds in ondertal, voor een iets meer behoudende speelstijl. Dat leek hout te snijden, maar de zwart-witte voorwaartsen lieten enorme mogelijkheden onbenut. Hoop gloorde er toen Henri Knol binnen de grote rechthoek onderuit getikt werd en de ganse goegemeente de bal al op de stip zag liggen, elf meter voor de neus van keeper Gerben Lunenborg. Maar tot verbijstering en woede op de Enterse bank gaf referee Aartsen geel aan Knol in plaats van de terechte pingel. Ook mocht Elim-aanvaller Mike Doldersum blij zijn met de Groningse leidsman, want zijn overtreding (in een overigens sportieve wedstrijd) op linksachter Jesse Nijkamp (die moest hinkend van het veld) was eerder goed voor rood dan voor geel.

Twintig minuten voor sluitingstijd gebeurde dan hetgeen al in de lucht hing, Enter Vooruit kwam op voorsprong. Aanval over rechts via Sander Jansen met vervolgens Henri Knol als doorgeefluik en om geheimzinnige redenen was invaller Menno Beuving op links het Elimse strafschopgebied binnengeslopen en omdat ie er toch was, prikte hij de bal langs de graaiende vingers van Lunenborg tegen de netten: 1-2. Toen even later Senn Doldersum ook voortijdig kon gaan douchen (twee keer geel) leek de Enterse winst een feit, maar diep in blessuretijd werd het speeltuig binnen ‘de zestien’ tegen een Enterse arm geschoten en deponeerde scheidsrechter Aartsen de bal op de strafschopstip. Youri Benjamins zette zich achter het kanon en pegelde de niet meer verwachte gelijkmaker tegen de touwen: 2-2.