In het bijzijn van Rien Mol sabreren Monique van Haaf en Richard Kortenhoeven de champagne.
In het bijzijn van Rien Mol sabreren Monique van Haaf en Richard Kortenhoeven de champagne. Simon Dirks.

Wens Enterse ondernemers inwilligend:tent voor evenementen op Dorpsplein

Zakelijk

ENTER – Grote evenementen in Enter kunnen vanaf nu weersonafhankelijk doorgang vinden. Een lichtbruin tentdoek van pvc, dat met houten palen flink in de hoogte wordt geduwd, overspant het Dorpsplein in Enter als wethouder Richard Kortenhoeven en gedeputeerde Monique van Haaf met een sabel een champagnefles van de kurk ontdoen. De evenemententent wordt met dit historische gebruik hiermee officieel ingewijd. De tent van veertigduizend euro is gefinancierd via de Stadsbeweging van de Provincie Overijssel. De kerstmarkt afgelopen zaterdag was het eerste evenement dat dankbaar gebruik heeft gemaakt van de nieuwe overkapping.

Het doek is op instigatie van de Enterse ondernemersvereniging (EOV), de gezamenlijke horeca Enter en de Oranjevereniging en in samenspraak met de gemeente Wierden aangeschaft. Dankzij een bijdrage van de Provincie Overijssel is de evenemententent aangeschaft bij een producent uit Waalwijk. Het idee voor een dergelijke voorziening is twee jaar terug een inspraakmoment bij de gemeenteraadsvergadering door de Enterse horecaondernemer Rien Mol ingebracht. “Met een tent zijn evenementen niet meer afhankelijk van het weer én we de organisaties hoeven geen dure tenten meer in te huren. De wens voor een eigen tent lag er al lang”, aldus Mol.

Na het revitaliseren van de Dorpsstraat is in 2021 ook het vernieuwde dorpsplein in Enter in gebruik genomen. Het aanschaffen van een tent is echter een forse investering en kon dan ook niet direct worden gerealiseerd. “Het idee voor een tent sprak ons wel meteen erg aan”, zegt wethouder Kortenhoeven. “Een tent op het dorpsplein bevordert nog meer de samenwerking en verbinding tussen ondernemers en het verenigingsleven.”

Het budget komt uit de pot van de Stadsbeweging, dat onderdeel uitmaakt van De Overijsselse Aanpak. Hiermee worden gemeenten ondersteunt bij hun ontwikkeling naar een vitaal en toekomstbestendig stads- en dorpscentrum. Daarbij zoekt zij de samenwerking op met diverse betrokkenen bij de stads- en dorpscentra waaronder bestuurders, ondernemers en vastgoedeigenaren.

In gesprekken met gedeputeerde Monique van Haaf is de wens voor aanschaf van een tent besproken. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat de aanschaf gefinancierd kan worden. “Het is echt een fantastische tent, sfeervol. Hij kan voor heel veel doeleinden gebruikt worden”, spreekt Van Haaf vrijdagmiddag de aanwezigen toe. “Het zorgt voor een bruisende dorpskern en komt de levendigheid te goed. Toen ik via Richard Kortenhoeven de aanvraag voor een bijdrage voor een tent binnen kreeg, dacht ik eerst wel even ‘wat is dat nou voor een aanvraag... geld voor een tent... Maar ik snap nu echt dat dit precies is wat je nodig hebt als je evenementen door wilt laten gaan!”

De aangeschafte stretchtent kan het hele Dorpsplein, een kleine vijfhonderd vierkante meter, in Enter overspannen en is breed inzetbaar voor de Enterse samenleving. Door winkeliers voor bijvoorbeeld modeshows en samenwerkingen met horeca. Maar ook verenigingen kunnen er gebruik van maken. Het beheer ligt bij de EOV. “Op deze manier kan de samenwerking tussen winkeliers, horeca en het verenigingsleven in Enter meer vorm krijgen. Ik hoop dan ook dat er door de samenleving veel gebruik van wordt gemaakt.”, aldus Kortenhoeven.

Vrijdagmiddag is de tent officieel in gebruik genomen. Rien Mol: “Wij zijn erg blij dat deze prachtige tent vanuit de Stadsbeweging mogelijk is gemaakt. De tent biedt vele kansen voor de ondernemers en het verenigingsleven. En de beschutting van de tent maakt het slagen van een evenement niet meer weersafhankelijk.”

Afbeelding