De klompendansers showen ook dit jaar weer hun pasjes.
De klompendansers showen ook dit jaar weer hun pasjes. Simon Dirks.

Ganzenmarkt en Kerkpleinmarktin Enter trekken gezamenlijk op

Uitgaan en cultuur

ENTER – Enters Erfgoed en de Hervormde Kerk in Enter trekken op zaterdag 13 mei gezamenlijk op bij de organisatie van de Ganzenmarkt aan de Hogebrink en de Kerkpleinmarkt voor het authentieke witte kerkje. Van tien uur tot drie uur is komende zaterdag van alles te zien en te beleven in en rondom het Klompenmuseum, oudheidkamer Buisjan en aan de overzijde van de Dorpsstraat.

De authentieke markt wordt om 10.00 uur geopend. Aan de Hogebrink zijn kraampjes te bezoeken waar allerlei (handgemaakte) producten worden verkocht. Tevens zijn er demonstraties van onder meer de klompenmakers en een smit die op nostalgische wijze het metaal bewerkt. Voor kinderen zijn er ook genoeg passende activiteiten en het terras van Buisjan biedt ruimte voor een rustmoment met koffie en krentenwegge.

Tussendoor treden de Enterse Klompendansers (10.15 uur, 11.30 uur en 14.00 uur), de Lee-Sanghers (11.00 uur en 12.00 uur) en de Markelose kinderdansgroep (13.30 uur en 14.40 uur) op. Deze shows zijn afwisselend bij Buisjan en het Klompenmuseum.

Omdat er nog steeds vogelgriep heerst in Nederland, is het ook dit jaar niet mogelijk om met ganzen door de straten van Enter te lopen. Normaliter zorgen kinderen van de Enterse basisschool er dan voor dat de ganzen het juiste pad volgen.

Gelijktijdig met de Ganzenmarkt is tegenover Buisjan de Kerkpleinmarkt van de Hervormde Kerk. Daar draait gedurende de dag het Rad van Avontuur, waarbij tal van mooie prijzen te winnen zijn. Verder is er een verkoop van zelfgebakken cakes, taarten en andere lekkernijen, van tuin- en moestuinplantjes en bloemstukjes, is er een rommel- en boekenmarkt en zijn er diverse zelfgemaakte originele creaties te koop waaronder (poppen)speelgoed, babykleertjes en ansichtkaarten.

Omdat Moederdag op stapel staat zijn er leuke cadeautjes en originele bloemstukjes te koop en kunnen de kinderen een sierradendoosje maken voor hun moeder of oma. Daarnaast kan een kopje koffie of thee met een zelfgebakken lekkernij worden genuttigd op het terras. De jongeren van de kerk zetten zich in bij de ‘carwash’ en de jongere kinderen kunnen zich ondertussen laten schminken of zich vermaken met tal van leuke activiteiten.

Ook de creaties van de groep ‘Uit liefde gemaakt’ zijn te vinden op de Kerkpleinmarkt. Deze dag is de opbrengst van die verkopen voor de Hervormde kerk in Enter. Er zijn van deze crea-groep weer poppenkleertjes, heel veel soorten, kleuren en maten gebreide sokken, babynestjes en ook verschillende babykleertjes te koop.