Afbeelding
Roy Beusker.

De vergeten Twentse Lente

Uitgaan en cultuur

Zonder twijfel zal ‘De vergeten Twentse lente’ een kassucces worden. Een schitterend theaterspektakel in de hangars van Vliegveld Twenthe te Enschede. Zaterdag 29 april was de première. De aanwezigen op de volle tribunes zagen een voorstelling die gaat over een dorp in hedendaags Twente, dat van het ene op het andere moment de beschikking krijgt over een erfenis van vele tientallen miljoenen euro’s. Aan Fenna – vertolkt door de in Notter geboren en getogen actrice Johanna ter Steege –  die net burgemeester is geworden van het dorp, de taak dat geld te verdelen. Als blijkt dat die erfenis rechtstreeks te maken heeft met de April-meistaking uit 1943, zet dat de verhoudingen in het dorp op scherp. Wie heeft recht op dat geld en wie zeker niet? Lukt het de Twentenaren de vrede te bewaren?

‘De vergeten Twentse lente’ is gebaseerd op een relatief onbekend fenomeen uit onze Twentse historie, namelijk de April-meistaking. Dat verhaal van toen is verweven met het verhaal van nu en in flashbacks gaan we terug naar 1943. Toen deden vijfhonderdduizend mensen mee aan de staking die op 29 april van dat jaar ontstond bij de Hengelose Storkfabriek. Ook in Wierden werd gestaakt en wel bij de Wierdense Exportslachterij. Het was een spontaan protest tegen de tewerkstelling in Duitsland en het groeide uit tot een landelijk verzet. Overigens kende die staking een dramatische afloop.

Uiteraard is dit theaterspektakel niet enkel een zwaar oorlogsverhaal. Het is een prachtige vorm van muziektheater met de wonderschone stemmen van Roosmarijn Luyten en Lucretia van der Vloot. Er is een band, een fanfare en het decor (met een garage, een bakkerij, de burgemeesterswoning et cetera) is groots en spectaculair. Het publiek start in de Dorpsstraat, wordt daarna meegenomen naar de Storkfabriek en eindigt op een zandvlakte. In de pauze kan het publiek de tribune verlaten en wat drinken en eten halen ‘in het dorp’. Kortom, een complete beleving, waarbij verleden en heden door elkaar lopen.

Bij de première waren ook Pia Douwes en haar broer Ruud aanwezig. Hun opa was de Tubbergse huisarts dokter Huf die zich in WOII zeer verdienstelijk heeft gemaakt en als zodanig is onderscheiden met het Verzetskruis. Na de theatervoorstelling meldde Ruud me: “Veel respect voor Vergeten Twente Lente, echt een Gesamtkunstwerk. Zeker betekenisvol ook voor onze huisvriendin Brita, die haar opa verloor Frits Loep, als repercussie na de staking.”

Voornoemde Frits Loep (Hengelo) is tezamen met Anton Hasselbekke (Geesteren) geëxecuteerd op 4 mei 1943. Dit ten gevolge van het standrecht dat was ingevoerd door de bezetter. De lichamen van deze beide slachtoffers zijn nooit teruggevonden.

‘De vergeten Twentse lente’ vormt nu een indrukwekkend eerbetoon aan alle slachtoffers van die April-meistaking. Werkelijk een meeslepende show die de geschiedenis van de staking samenbrengt met entertainment tot een alleszins fantastische beleving. De voorstelling loopt tot en met 4 juni.

Voor meer info zie www.vergetentwentselente.nl

Martin Paus