Paul Moers.
Paul Moers. Vincent Jannink.

Marketinggoeroe Paul Moersschrijft z’n eerste kinderboek

Uitgaan en cultuur

ENTER/BORNERBROEK – Ondernemer, schrijver en publicist Paul Moers is volgende week woensdag 22 maart te gast bij boekhandel Primera in Enter. Daar promoot en signeert hij zijn eerste kinderboek, getiteld ‘De Panjir van Oelibar- Ik wil een vriendje’. Het verhaal speelt zich af in het verre koninkrijk Oelibar. Daar woonde een jongen. En niet zomaar een jongen, maar de Panjir. Dat was de oudste zoon van de koning van Oelibar. De Panjir werd later ook koning van Oelibar. Van zijn vader kreeg de Panjir alles wat zijn hartje begeerde, behalve één ding: een vriendje. En dat was nou nét wat hij het allerliefste wilde...

Auteur van het boek, Paul Moers. is in de wereld van retail bekend. Niet alleen als schrijver en publicist, maar ook als ondernemer. Zo was hij directeur van Gall&Gall en Bakery Unilever Zuidoost-Azië. Daarnaast zette hij als zelfstandig consultant onder meer merken als Interpolis, Jumbo en De Bijenkorf neer. Inmiddels richt hij zich al weer enkele jaren als ondernemer op strategische marketing, maar het schrijven van boeken heeft hem altijd bekoord. Tot nu toe waren dat managementboeken, maar nu rolt ook het eerste kinderboek van de drukpers.

“Het is een belofte die ik nu waarmaak. Ik heb aan onze derde dochter, Anna, beloofd om een kinderboek te schrijven. Ze was toen vier jaar oud en we waren op vakantie waren op het eiland Ischia in Italië”, vertelt Moers. Tijdens die vakantie is ook de titel van het boek al spontaan bedacht. “Anna vroeg me hoe het boek zou gaan heten... Dat wist ik natuurlijk nog niet, want moest het nog schrijven. M’n dochter accepteerde dat niet, ze wilde een titel! Ik bedacht spontaan ‘De Panjir van Oelibar’.”

Anna is inmiddels 21 jaar en dat wakkerde bij Moers het vuur weer aan om een kinderboek te schrijven. “Het was er nooit van gekomen .Sinds 2019 woon ik in Bornerbroek en ervaar ik meer rust. Ik heb in al die jaren wel tien managementboeken geschreven, maar had ook een hele drukke baan als merkenconsultant en gaf ook les aan de Universiteit van Copenhagen. Het ‘21 dinner’ van Anna vond ik een mooi moment om alsnog mijn belofte na te komen: een cadeau dat anders is dan alle andere cadeaus!”

Het schrijven van een kinderboek is volgens Moers wezenlijk niet heel veel anders dan schrijven van managementboeken. “In managementboeken beschrijf je een aantal lessen en dat blijkt voor kinderboeken ook te kunnen! Daar komt bij dat mijn vader een meester was in het vertellen van kinderverhaaltjes. Dat talent heb ik van hem. Enig verschil is dat je nu echter heel ‘simpel’ moet schrijven, door je te verplaatsen in de belevingswereld van een kind.”

“Het boek zelf was eigenlijk vrij snel geschreven. Vervolgens heb ik jeugdvriend Ru de Groen uit Breda benaderd. We kennen elkaar van het Atheneum in Breda, speelden samen in een jazzband en zijn daarna ook samen in Amsterdam gaan studeren. Ru is een romanschrijver, geeft bedrijfsboeken uit en schrijft kinderboeken. Onder zijn redactie is het verhaal sterker, beter en leesbaarder geworden!”, meent Moers.

De zoektocht naar een illustrator duurde langer. “De uitgeverijen konden niets betekenen en dan ga je zelf op pad. Een oud-studente, Maren Bruin, die voor mij op kantoor had gewerkt was inmiddels illustrator geworden. Ik heb haar gebeld en ze was meteen enthousiast. Net als voor mij, is dit voor haar ook het eerste kinderboek. Ze heeft het echt fantastisch geïllustreerd, een groot talent!”

Het verhaal van ‘De Panjir van Oelibar’ speelt zich af in het verre Oosten, niet geheel zo maar gekozen. “Wij hebben in Indonesië gewoond en bovendien veel gereisd, eigenlijk wel de hele wereld over, samen met de kinderen; van Indonesië tot Peru, Egypte en Israël en van Japan tot Australië, Nieuw Zeeland en Singapore”, licht Moers toe. Daarmee was voor hem niet moeilijk om de juiste sfeer en beleving goed te neer te zetten in het verhaal.

De rode draad in het verhaal is het bouwen van vriendschappen, in alle culturen. Moers: “Vriendschap is cruciaal om een gelukkig leven op te bouwen. Het leert je om samen te genieten en te delen. Bovendien helpen vrienden je vooruit in het leven. Ze geven je goede raad, denken met je mee en houden soms je hand vast als het nodig is. En zeker niet onbelangrijk, vrienden mogen rustig anders zijn dan jij bent.”

‘De Panjir van Oelibar- Ik wil een vriendje’, ligt vanaf maandag 20 maart in de schappen. Het werk wordt uitgegeven door Rubinstein (ISBN 9789047632986 en 15,99 euro) en ook internationaal aangeboden op de boekenbeurs in Bologna te Italië. Voordien, op woensdag 22 maart, is auteur Moers zoals gezegd in Enter voor een signeersessie, om 14.00 uur bij Primera.

Afbeelding