De leden van Toneelgroep Hoge Hexel. Jan Eggerink ontbreekt op de foto.
De leden van Toneelgroep Hoge Hexel. Jan Eggerink ontbreekt op de foto. Simon Dirks.

Toneelgroep Notter presenteertklucht ‘Het zal mij een zorg zijn’

Uitgaan en cultuur

NOTTER/ZUNA – De leden van Toneelgroep Notter leggen de laatste hand aan de voorbereidingen voor hun uitvoering van ‘Het zal mij een zorg zijn’. Voor de kleine toneelgroep is het weer even wennen, want het heeft maar liefst drie jaar geduurd voordat dit stuk opgevoerd kon worden. In 2020 was alles tot in de puntjes gereed, totdat de overheid ineens besloot dat in groepen samen komen ‘not done’ was. Die duistere periode laten de leden graag achter zich. Ze staan derhalve twee weekenden in maart tot vier maal toe voor een volle zaal van Kulturhus Irene.

Inmiddels zijn de try-outs achter de rug. Die worden voor een klein publiek in het Reggedal in Enter en de Wellehof in Rijssen gedaan. De uitvoeringen zijn op vrijdag 10, zaterdag 11, vrijdag 17 en zaterdag 18 maart. Met een beetje mazzel zit de zaal elke avond vol, met een dikke tweehonderd liefhebbers van kluchten en blijspelen. “Er zijn nog maar een paar kaarten beschikbaar, het gaat hard”, vertelt Henk Rietberg, de regisseur van de groep. Hij zet zich samen met de zeventien leden met volle overgave in voor het welslagen van de shows. “We hebben er weer zin in! Bovendien is het een bijzonder jaar voor onze vereniging. We hebben vier jubilarissen: Jan Webbink (veertig jaar lid), Johannes Schipper (veertig jaar lid), Jennie Geerling (25 jaar lid) en Jacobien Lohuis (25 jaar lid). Dit geeft maar weer aan hoe hecht de groep is.”

Rietberg zelf is ook al meer dan veertig jaar bij het gezelschap betrokken. “Ik ben nog geen veertig jaar lid, maar voordat ik officieel lid werd deed ik al allerlei hand en spandiensten. Toentertijd maakte de toneelgroep nog deel uit van het CJP trouwens. In 2002 zijn we zelfstandig verder gegaan. Toneelspelen is erg leuk om te doen. Toen er vorig jaar weer zicht was dat je weer in groepen bij elkaar mocht komen en weer voor een grote zaal zou kunnen spelen, hebben we alles meteen weer in gang gezet. In oktober zijn we gaan repeteren, bij de meeste spelers was de tekst wel weggezakt. We spelen inderdaad hetzelfde stuk dat we drie jaar terug ook zouden opvoeren.”

De keuze voor een stuk is niet altijd even gemakkelijk, licht Rietberg toe. “Meestal zijn het kluchten en blijspelen van uitgeverij Vink. Die passen wel bij ons, het is namelijk mooi als er wat dialect in voor komt. Dan hoef je niet zo heel veel te wijzigen. Daarnaast heb je ook te maken met een kleine groep spelers, meestal vijf mannen en vijf vrouwen. Dan valt een aantal scripts al af.”

Het verhaal, uit de koker van Mark Boer, is nog maar één keer eerder opgevoerd. Daarmee heeft de Toneelgroep Notter een uniek stuk in handen. Het speelt zich af op zorgboerderij ‘Erve Zorgeloos’. Er is een aantal vaste cliënten. Zoals elke ochtend beginnen de bewoners Toon en Thea met ontbijt. Toon klaagt steen en been en Thea ziet overal het positieve van in. Hun rustige leventje wordt aardig verstoord als er een nieuwe bewoner komt. Het is Freek die na een coma van maar liefst twintig jaar weer ontwaakt is. Hij komt revalideren. Zijn vrouw Annie is nog onwennig en weet niet of ze het leven met Freek wel weer op kan pakken.

Kaarten zijn zoals gemeld nog beschikbaar. Reserveren kan door te mailen naar pr@akkerhus.nl of via het reserveringsformulier op www.akkerhus.nl of bij de familie Immink, telefoon 0546 – 571483. De kosten bedragen 7,50 euro per persoon en dat is inclusief een kop koffie of thee. Kinderen betalen 3,50 euro. Aanvang is alle avonden om 20.00 uur. Inloop en kaarten ophalen kan vanaf 19.30 uur.