Afbeelding

Toneelclub Zuna voert’Broer Zoekt Vrouw’ op

Uitgaan en cultuur

NOTTER/ZUNA – De lokale theaterhelden van Toneelclub Zuna brengen dit jaar ‘Broer Zoekt Vrouw’ ten tonele. Het blijspel is geschreven door Harm Dijkstra, bekend van diverse kluchten die door het hele land worden gespeeld. De laatste repetities worden momenteel gehouden, zodat medio februari het toneelstuk in Kulturhus Irene te Notter opgevoerd kan worden.

‘Broer Zoekt Vrouw’ is in positieve zin lekker kneuterig en herkenbaar. Het zou zo in de gemeente Wierden kunnen plaatsvinden. Het verhaal speelt zich af in de woonkeuken van de wat ouderwetse dorpsgarage van de familie Meulenbelt. Meindert Meulenbelt woont daar met zijn dove, licht dementerende vader en met zijn broer Mans. Mans is wat zwakbegaafd, maar niet op alle terreinen. Riki, de buurvrouw, houdt een oogje in het zeil. Tante Miene had zo gedacht dat zij, als ouderwetse vrijgezelle tante, het heft in deze huishouding maar eens tijdelijk in de handen moet nemen. Hoe moeten de jongens het anders redden?

Maar zuster Fijnvandraad, een strenge harde wijkzuster, wil de zaken wel even naar haar hand zetten; zo moet het en niet anders. Meindert is een flinke kerel en omdat er op elk potje wel een deksel past, moet er maar eens een contactadvertentie gezet worden. Meindert wil dat zelf eigenlijk niet, maar tante Miene begint hem op een gegeven moment ook de keel uit te hangen en hij begint er toch anders over te denken.

Mans wil hem wel helpen en die bedenkt ‘Broer Zoekt Vrouw’. Daarop verschijnen twee kandidaten ten tonele: Loesje, een wulps ding waar Rinus meteen op valt. Rinus is een vrolijke, ondeugende jonge kerel die al weken een meid versiert (volgens zijn zeggen). Hij is leerling-monteur en wil graag adviezen geven als het op het versieren van een vrouw aankomt. De tweede kandidate is Bertha, een dominant type met weinig gevoel en meer het type ‘van dik hout zaagt men planken’. Zij is meer het type voor Wolter van der Stang, handelaar en oud ijzer opkoper. Ook hij geeft graag goede adviezen net als Rinus. Mans moet de kandidaten eerst maar eens op de proef stellen, met alle gevolgen van dien. Uiteindelijk overwint de ware liefde.

De voorstelling van Toneelclub Zuna belooft een avond waar de lachspieren het zwaar krijgen. Speeldata zijn 11, 17, 18, 24 en 25 februari. Aanvang is alle avonden om 20.00 uur, maar de zaal is al om 19.00 uur geopend. Tijdens de pauze is er een verloting. De entree bedraagt 7,50 euro. Reserveren kan nu al via www.toneelclubzuna.nl of bel naar 06 – 51 06 22 16 (bereikbaar op dinsdag, woensdag en donderdag van 18.00 uur tot 20.00 uur).