Frank Damhuis wil reuring in de bieb.
Frank Damhuis wil reuring in de bieb. Simon Dirks

Frank Damhuis: “Bieb in Wierden enEnter moet derde huiskamer worden”

Uitgaan en cultuur

WIERDEN/ENTER – De bibliotheken in Wierden en Enter willen een plek worden waar iedereen zich thuis voelt. “Een beetje dat huiskamergevoel, waar je met plezier binnen komt. Iedereen is welkom, ongeacht of je lid bent of niet”, vertelt Frank Damhuis. Hij is sinds vijf maand teamleider van de twee vestigingen in de gemeente Wierden en wil dat er een frisse wind gaat waaien.

Nieuwe ideeën krijgen alle ruimte, zodat de bieb veel meer wordt dan de vroegere leeszaal. “Het puur uitlenen van boeken is nog maar twintig procent van alles wat wij doen. De ruimte kan multifunctioneel ingezet worden. Denk bijvoorbeeld ook het creëren van werk- en studieplekken. In alle rust kun je hier dan aan de slag, zonder gestoord te worden. En nog een stapje verder: ik denk dat er zeker in deze tijd van bezuinigen een behoefte is. De kachel brandt hier toch, scheelt je thuis weer stookkosten. En als extra service bieden we gratis koffie, thee of chocolademelk aan. Wat mij betreft begint toch alles met een goede kop koffie?!”

Spelletjes

Maar er is veel meer waar Damhuis op in wil spelen. “Zie je die kast hierachter? Ja, daar staan spelletjes in. Kom hier gewoon een spel spelen of puzzelen als je er zin in hebt. Die derde huiskamer, dat willen wij zijn. Ga de deur even uit en breng een bezoek aan de bibliotheek.” Dat zijn idee aanslaat blijkt al tijdens het gesprek. De oudste leerlingen van basisschool het Laar verzamelen zich rondom het schaakbord dat op een laag tafeltje staat. Er staat een relaxte bank en wat fauteuils omheen en op de vloer ligt een tapijtje.

Basislab

Het is juist die ontspannen sfeer die Damhuis met de bibliotheek wil gaan uitstralen. Daarbij wordt het aanbod van activiteiten voor alle doelgroepen vergroot. Zo komt er een zogenoemd Basislab, in samenwerking met Tetem in Enschede. “We krijgen 3D-printers, plotters en dergelijke. Op die manier willen we techniek en ontwikkeling laagdrempelig aanbieden voor wie daar interesse in heeft.” Om met name de jongere doelgroep warm te krijgen voor de bibliotheek in al haar facetten is een stagiair aangetrokken en is er sinds kort een vijftienjarige vrijwilligster. “Zij houden zich bijvoorbeeld bezig met TikTok.”

Ook wil de bibliotheek een locatie zijn waar je terecht kunt voor allerlei vragen. “En dan niet specifiek op bepaalde dagen of tijdstippen, nee altijd! Als we er dan toch geen antwoord op weten, dan kun je altijd nog tijdens een workshop of cursus terugkomen. Kom gewoon binnen, zonder schroom en stel je vraag.”

Reuring

Damhuis is ambitieus en kent de klappen van de zweep. Zo gaf hij leiding aan een tandartsenpraktijk en was hij eerder werkzaam in het management van supermarktketen Lidl. De 41-jarige Tukker wil graag dichter op het vuur, meer contact met inwoners en maakte een switch. Zodoende is hij sinds juni teamleider voor de vestiging van de bibliotheek in Wierden en Enter. Daar liggen kansen en mogelijkheden, meent hij. “Ik wil flink aan die boom schudden en voor elke appel die er uit valt er daadwerkelijk zijn.”

Reuring en verbinding zijn de woorden die vaker terugkeren tijdens het gesprek. “Lokaal ondernemerschap is belangrijk en hoe mooi is het om daar een steentje aan bij te dragen. Omdenken is niet gek, er zijn nog veel mogelijkheden en ik ben er voorstander van als de maatschappij er beter van wordt! Wij kunnen als bibliotheek faciliteren. We hebben een mooie ruimte, beamers, stoelen, tafels en ga zo maar door. Hoe mooi zou het zijn als je hier terecht kunt voor een club-avond, dat scouts hier bijvoorbeeld knopen gaan oefenen of dat je met je bestuur een vergadering of een informatieve bijeenkomst houdt. Of denk aan een gezellige kerstmarkt met lokale ondernemers. Alles is mogelijk.”