Afbeelding
Simon Dirks

Koffie op Woensdag: initiatieftegen vereenzaming slaat aan

Uitgaan en cultuur

ENTER – Onder de naam ‘Koffie op Woensdag’ biedt de Gereformeerde Kerk een wekelijks ontmoetingsmoment aan. De zaal van ‘Ons Centrum’, gelegen achter de kerk, is op de woensdagochtend van 10.00 uur tot 11.30 uur open voor iedereen – ongeacht geloofsachtergrond – die behoefte heeft aan wat gezelschap. In het voorjaar zag dit initiatief het levenslicht en sindsdien brengen zo’n twintig tot 25 Enternaren met regelmaat een bezoek aan de ‘Koffie op Woensdag’.

Alita Visser en Jannie ten Hove hebben het initiatief gelanceerd, met als doel om vereenzaming te reduceren, zeker na de twee ‘coronajaren’ waar ontmoeten haast uit den boze was. “Leeftijd is niet belangrijk en ook niet of je een bepaalde geloofsovertuiging hebt. We bieden ruimte aan iedereen. Gewoon een kop koffie en daardoor gezellig met elkaar in contact komen.”

De aanwezige dames en heren vinden het fijn dat er een wekelijks moment is om samen te komen in de onlangs geheel gerenoveerde zaal. Het gezelschap is gemêleerd en niet alleen van de gereformeerde kerk. De mannen zitten bij elkaar aan een ronde tafel, de dames aan een lange tafel iets verderop. “Die vrouwen kakelen toch maar door elkaar”, aldus een van de heren. De dames zijn van mening dat de mannen altijd nogal hard praten, “al valt het hier mee, ze hebben hier geen bier, maar koffie...”, gniffelt één van de dames.

De onderwerpen die de revue passeren zijn vooral Enters, “maar we roddelen niet hoor!”. Aan de mannentafel wordt gesproken over voetbal. Niet gek, want zo hebben ze allemaal wel een balletje getrapt bij Enter Vooruit, twee heren stonden ooit zelfs in het eerste. En dat het gezellig is, blijkt wel als één van de dames vertelt dat ze vorige week nog geopereerd is en nu al weer aan de koffietafel zit. “Ik mag nog geen auto rijden, maar ben gebracht. Het is gewoon gezellig hier!”

‘Ons Centrum’ is te vinden aan de Putman Cramerstraat in Enter, aan de achterzijde van de gereformeerde kerk. Voor ‘Koffie op Woensdag’ is geen opgave nodig, kom wanneer je zin en tijd hebt. Tussen 10.00 uur en 11.30 uur zijn de deuren geopend.

Afbeelding