Afbeelding

Eerste boek Historische Kring in Bornerbroek:Bornerbroek tijdens de Tweede Wereldoorlog

Uitgaan en cultuur

REGIO – De Historische Kring van Bornerbroek heeft haar eerste boek laten drukken. Een meer dan tweehonderd pagina’s tellend boek, met tevens meer dan 250 foto’s, is een historisch werk geworden dat op een indrukwekkende wijze de oorlogsjaren van het dorp beschrijft. Het eerste boek wordt op zondag 20 november aanstaande gepresenteerd in het Brookshoes te Bornerbroek. Belangstellenden zijn om 11.00 uur van harte welkom.

Vele gesprekken zijn er de afgelopen jaren gevoerd met de generatie die zich deze tijd nog helder kan herinneren. Vele indrukwekkende verhalen over verdriet, moed, verraad maar ook feest hebben deze gesprekken opgeleverd, doe uiteindelijk zijn neergezet in de tijdsgeest van de jaren 1940 tot en met 1945.

Na een algemene inleiding gaat het boek al snel over op de verhalen over de omstandigheden in het dorp. Onderwerpen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld mobilisatie van dorpsgenoten, slachtoffers in het dorp, neergestorte vliegtuigen rondom het dorp, de V1-installatie bij Platenkamp en de gevolgen hiervan bij mislukte lanceringen, een tot levenslang veroordeelde dorpsbewoner, de invloed op school, kerk, zuivelfabriek en ga zo maar door. Daarnaast is er aandacht voor de dorpsbewoners die na de oorlog richting Indië zijn vertrokken.

De meest heftige periode voor Bornerbroek was die van de laatste dagen voor de bevrijding. Bij gevechten rondom het kanaal zijn meer dan dertig boerderijen in de as gelegd. Grote familiedrama’s hebben zich hier afgespeeld. Maar ook aandacht voor de kracht van de wederopbouw en de hulp die men elkaar hierbij heeft geboden. Noaberschap ten voeten uit.

Het Brookshoes is zondag open van 11.00 uur tot 15.00 uur, zodat iedereen de gelegenheid heeft om een boek te verkrijgen. Er is een oplage van vijfhonderd stuks. Er volgt geen herdruk. De prijs is 25 euro en er dient contant afgerekend te worden. De verkoopprijs is dankzij een bijdrage van de gemeente Almelo zo laag mogelijk gehouden.