Bert Temmink.
Bert Temmink. Simon Dirks

Wandelliefhebber Bert Temminkbrengt wandelroutes uit in boek

Sport en vrije tijd

WIEDEN – Vooral vanwege zijn foto’s van Wierden en omgeving, te vinden op een lokale Facebookpagina, is de 66-jarige Bert Temmink een aardig bekende Wierdenaar geworden. De 66-jarige wandelliefhebber is al tien jaar met pensioen en vult zijn tijd door regelmatig met Golden Retriever Jessy de omgeving van Wierden te verkennen. Honderden foto’s staan op z’n mobiel en mede dankzij alle positieve reacties op zijn korte verslagen heeft tien routes nu in een stijlvol boek gebundeld: ‘Wandelen door landgoed Wierden’. “Wierden is eigenlijk één groot landgoed toch? Je moet het gewoon een beetje groot zien...”

Bert is actief wandelaar sinds 2016, daarvoor was het alleen het noodzakelijke rondje om de hond uit te laten. “Onze jongste zoon wilde de Nijmeegse wel een keer lopen; ik haakte aan.” De eerste keer is Bert uitgeloot, maar inmiddels is hij elk jaar van de partij en is hij ook lid van de Wierdense wandelvereniging Ambulare.

Vanaf het najaar tot aan de zomer gaat hij wekelijks regelmatig op pad. “Met ‘mien moat’ haha”, zoals Bert z’n trouwe viervoeter zelf omschrijft en weer of geen weer “want het is altijd weer om te wandelen!”. En waar het eerst vooral om het maken van kilometers ging, als training voor de Nijmeegse Vierdaagse, gaat de aandacht nu ook meer uit naar de omgeving. “Sinds ik tijdens de wandeling ben gaan fotograferen, merk ik dat ik veel meer zie. Ik ben veel meer op details gaan letten en neem er de tijd voor om het vast te leggen. Zie ik iets moois, dan komt m’n telefoon tevoorschijn om het vast te leggen.”

Best mooi

Tijdens een wandeling van zo’n tien tot vijftien kilometer maakt Bert gemiddeld genomen vijftig foto’s. Niet alles komt op Facebook terecht, een selectie. “Ik maak een keuze van wat mooie, herkenbare plaatjes. De dorpskern heeft ook best mooie gebouwen hoor, niet alles is afgebroken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de huizen aan de Rijssenseweg. Prachtig! En ook de omgeving is fantastisch, bijvoorbeeld rondom de Dakhorst in Ypelo, de bossen van Notter of de terreinen van Vitens in Hoge Hexel.

Bert vervolgt: “De foto’s die ik onderweg maak, deel ik altijd op Facebook. De reacties die ik daar krijg zijn erg leuk en dat heeft me er ook toe aangezet om nu een boek te maken. Dat idee speelde al jaren door m’n hoofd en nu heb ik doorgepakt. En waar het eerst een heel technisch boek werd met allerlei adviezen en tips over wandelen is het uiteindelijk een route- en fotoboek geworden. Dit is echt iets van mijzelf.”

Er zijn veel uren in de samenstelling gaan zitten. “Maar het ging redelijk snel”, lacht Bert. “Ik was geblesseerd, een zweepslag, en kon daardoor niet veel lopen; lag met het been op ‘t krukkie. Daardoor kon ik meters maken in het boek haha.”

Het boek met de titel ‘Wandelen door Landgoed Wierden’ omvat tien routes van tien tot vijftien kilometer verdeelt over tachtig pagina’s. Startlocatie van de routes is het Binnenhof in Wierden. De wandelingen gaan alle kanten op, dus veel afwisseling. Behalve de omschrijving van de routes en de korte verslagen die ook op Facebook te vinden zijn, is er vooral veel beeld in het boek opgenomen. “Leuk voor wie in Wierden is opgegroeid en er nu niet meer woont of voor wie vroeger veel wandelde, maar dat nu niet meer kan. Ik zie het dan ook als een mooi cadeau voor bijvoorbeeld Moederdag of Vaderdag.”

Het boek ‘Wandelen door Landgoed Wierden’ is alleen online verkrijgbaar, dus niet bij de lokale boekhandel. Het is voor 22 euro te bestellen via https://print.24bookprint.com/berttemmink