De onlangs ingeplante haag onder een vers sneeuwdek.
De onlangs ingeplante haag onder een vers sneeuwdek.

Kruiden in Generatietuin dankzijcrowdfunding en inzet vrijwilligers

Natuur en milieu

WIERDEN – De Generatietuin in Wierden krijgt een kruidentuin. Het idee dat in februari van dit jaar is ontstaan, is inmiddels uitgewerkt. Aan de oostflank van het perceel zijn de contouren van de kruidentuin inmiddels zichtbaar nu de haag is ingeplant. De realisatie is mogelijk dankzij een succesvolle crowdfundingsactie van onder meer de RegioBank en een donatie van Stichting Station KPN tijdens de Sunte Mart’n feesten.

“De uitvoering van het plan kost geld en omdat we niet zoveel in kas hebben, is er in de zomer en herfst een crowdfundingsactie opgetuigd”, duidt Jeanne Bekkema namens alle bestuursleden van de Generatietuin. “Nadat we onze plannen hadden toegelicht in diverse media kregen we spontaan een donatie van de Gereformeerde Kerk op de rekening gestort. Deze geste waarderen we zeer, want daardoor konden we in de herfst al starten met de voorbereidingen.”

Ook de Regiobank heeft eerder dit jaar ondersteuning geleverd, om zo stappen te zetten op gebied van crowdfunding. “Zij hebben samen met ons als bestuur een heel scala aan geldinzamel-ideeën opgetuigd. Zo schreef de bank onder meer het VSB-fonds aan en kwamen ze met het plan om borrelplanken met een afdruk van de plattegrond van Wierden door Zorgboerderij de Piet te laten maken.”

De donatie van Station KPN heeft ook een zetje in de goede richting gegeven. Daardoor kan er een bank bij de kruidentuin worden verwezenlijkt en kan er een nieuwe grasmaaier aangeschaft worden. Ook Jordy Koenderink ondersteunt met zijn tuinbedrijf, om zo gedurende de winter te helpen met hand- en spandiensten. “Ook tuinman Erik Wevers denkt mee en geeft onder meer goede tips over het beplantingsschema”, aldus Bekkema.

Als bestuur van de Generatietuin zijn wij enorm blij met al deze bijdragen. We kunnen nu het hele plan van de kruidentuin ten uitvoer brengen. Al deze hulp uit zoveel verschillende hoeken laat zien dat de Generatietuin in Wierden aan bekendheid wint en gewaardeerd wordt.

Er kwam niet alleen financiële hulp, ook nieuwe vrijwilligers meldden zich deze zomer. “Met bijna de hele groep vrijwilligers hebben we onlangs het brekerzand over de kruidentuin verspreid en de haag aangeplant. Het was een fantastische samenwerking en we klaarden de klus in één ochtend!”

Dankzij deze inzet moet de Generatietuin volgend jaar een flink perceel met kruiden hebben, voor iedereen te gebruiken. “We bedanken als bestuur iedereen voor hun financiële steun, kennis bijdrage of fysieke assistentie. Door jullie hulp en inzet is de Generatietuin een levende tuin die breed gedragen wordt in Wierden”, zegt Bekkema namens alle bestuursleden.