Afbeelding

Handen uit de mouwen opNationale Boomfeestdag

Natuur en milieu

NOTTER – De werkgroep landschap van de Coöperatie Notter-Zuna (CONZ) heeft op woensdag 16 november, samen met 24 kinderen van de groepen zeven en acht van de School met de Bijbel en een ploeg van Baanbrekend Landschap, zo’n duizend boompjes geplant. De werkgroep had vooraf met medewerkers van Baanbrekend Landschap alvast plantgaten gemaakt, zodat de kinderen de boompjes gemakkelijk konden planten in het toekomstige heideveld van het zogenoemde ‘Boode bosje’.

De kinderen werden welkom geheten door Wim Wolbrink en kregen uitleg over hoe en welke boompjes ze gingen planten. Zo waren er tamme kastanje, meidoorn, berk, wilde roos en diverse andere boompjes en struiken. De kinderen waren erg gemotiveerd en gingen in kleine groepjes vrolijk aan de slag. Elk groepje had een begeleider. Ook was er belangstelling van enkele ‘noabers’, die even een kijkje kwamen nemen.
Dirkjan Masman, voorzitter van de coöperatie: “Het Boode bosje had vroeger de naam ‘De Notterse Duinen’. Het was een zandverstuiving; een open plek in de heide met wilde grond. De werkgroep landschap heeft de herinrichting van dit gebied opgepakt en deze boomplantdag georganiseerd. Het is mooi dat hier drie groepen samenwerken, de gemeente Wierden, de School met de Bijbel en de coöperatie.” De kinderen werkten hard, liepen met kruiwagens vol plantgoed en hadden er veel plezier in.

Samen met enkele kinderen zijn er ook drie grote lindebomen geplant door Gertjan ten Brinke, wethouder van de gemeente Wierden, Bert Ligtenberg, directeur School met de Bijbel en Dirkjan Masman, voorzitter van de coöperatie. Deze lindes hebben een speciale plek gekregen nabij de bosbeek en het bijenhotel. Alles met elkaar een mooie boost voor de biodiversiteit in het gebied.

“Het is belangrijk dat kinderen deelnemen aan deze boomplantdag, dat zij leren bepaalde bomen te herkennen en de natuur leren waarderen”, aldus schooldirecteur Bert Ligtenberg. “Vorming is niet alleen leren, maar ook ervaren. De les die deze ochtend vervalt onthouden de leerlingen niet, maar deze ochtend vergeten ze nooit.”

In de pauze was er chocolademelk met een lekkere koek, verzorgd door de coöperatie. Aan het eind van de morgen, toen de laatste boompjes geplant waren, was er in Kulturhus Irene ook nog een broodje met drinken. Als dank voor hun inzet kregen de kinderen een ‘Nationale Boomfeestdag’ rugtasje met de tekst ‘Ik draag de natuur met mij mee’. In dit tasje zit een liniaal en speciaal armbandje. Ook is er voor elk kind een officiële Boomfeestdag oorkonde, als aandenken aan deze mooie en ook leerzame dag. Als wethouder Ten Brinke vraagt: “Zullen we dit volgend jaar weer doen?” klinkt er een volmondig ‘ja’ in de zaal.