Zuster Gerritdina Hermina Staman bij de door haar laatste baby die ze verzorgd had.
Zuster Gerritdina Hermina Staman bij de door haar laatste baby die ze verzorgd had.

Historische Kring Wederden

Columns

25 jaar Kraamverzorgster Staman
* Uit de krant van 4 januari 1958.

In de zitkamer van zuster Staman, boven het wijkgebouw van het Groene Kruis aan de Nijverdalsestraat, prijkt sedert enige dagen een bloemstukje, het eerste huldeblijk van het naderend jubileum. Maar voor de jubilaresse betekenen deze zorgvuldig en met vakmanschap geschikte bloempjes meer, zij vormen een herinnering aan de eerste dagen van wat een 25-jarige, zware, doch zegenrijke loopbaan zou gaan worden. De bloemenhulde werd gezonden door de familie Blauw- Brouwer uit Californië, het eerste gezin in Wierden dat in 1933 na de komst van kraamverzorgster Staman de goede zorgen van de wilskrachtige jonge vrouw zou genieten. Kortgeleden emigreerde het gezin naar de Verenigde Staten, maar zuster Staman werd nooit vergeten. Daarvan getuigen deze bloemen.

Bij een jubileum werpt men een blik achterom. Wij hebben dat met de jubilaresse gedaan en tijdens het boeiende verhaal van dit welbestede leven kwam de vraag naar voren of zuster Staman nu nooit eens spijt heeft gehad van haar beslissing om in 1933 na haar opleiding in Zwolle terug te keren naar haar geboorteplaats Wierden om er haar dorpsgenoten te dienen. Haar antwoord was beslist, zoals zij in haar loopbaan van 25 jaar offeren en dienen resoluut heeft leren denken en handelen. “Neen, dit leven heb ik mij zo voorgesteld en als ik het zou moeten overdoen, deed ik het weer precies zo. Je weet van tevoren dat je weinig vrije tijd hebt. Je weet dat je zondags en ’s nachts – ja vooral ’s nachts want van de vier kinderen worden er drie ’s nachts geboren! – moet klaar staan. Maar als je dat niet kunt accepteren moet je aan dit werk nooit beginnen.”

Wierden met al zijn uitgestrekte buurtschappen is het domein van zuster Staman. Zij houdt van haar plaats zoals zij van de mensen houdt. Hoeveel Wierdense baby’s zij heeft mogen helpen verzorgen? “Wel zo’n dikke 1700. De meeste jonge mensen in Wierden ken ik vanaf hun eerste levensdagen”, zegt ze lachend. “En als ik nu op dit moment alle luiers die ik in deze 25 jaar heb gewassen eens in Wierdense straten zou moeten ophangen hing het hele dorp vol en kon er geen mens meer door...” Zuster Staman gaat ondanks haar zes kruisjes met jeugdig enthousiasme en een ongekende vitaliteit door het leven. Sinds 1946 heeft ze in haar omvangrijke taak hulp gekregen van zuster Buurman, omdat van toen af het werk voor één persoon eenvoudig onmogelijk was geworden.

Ziekte heeft de jubilaresse nooit gekend. “Ja toch”, herinnert zij zich plotseling. “Ik ben een tijdje uitgeschakeld geweest door een gebroken arm. Dat kwam natuurlijk door mijn ongeremde wildheid!” Zij denkt er nog niet aan met haar werk te stoppen. “Ik hoop er nog vele jaren met mijn fiets op uit te kunnen trekken, want stilzitten, nee dat is voor mij onmogelijk.”

Zuster Gerritdina Hermina Staman werd geboren op 10 december 1902 en overleed op 1 januari 1993.

De expositie ‘Over wieg en graf’ is te bezoeken tot en met 19 augustus in de Van Buuren Stee aan de Appelhofdwarsstraat te Wierden. De openingstijden zijn op woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00 uur tot 17.00 uur. En op zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur. De entree is gratis; koffie of thee staat voor de bezoeker klaar. Een vrije gift wordt op prijs gesteld.