Afbeelding

Column OnderWiezer

Columns

Lentekriebels

Deze periode ben ik druk met klassenbezoeken. Mijn aandacht gaat vooral uit naar waar de leerkrachten goed in zijn. Dezelfde dag hebben we er dan een mooi gesprek over. Er zijn veel automatismen die goed werken, waar de juffen en meesters niet meer bij stilstaan. Wanneer ik hun kwaliteiten benoem, zie ik aan een bescheiden glimlach dat ze er weer bewust van zijn. Prachtig om te zien. Wanneer iedereen geweest is, geef ik het voltallige team terug wat ik zag en hoorde. Het valt me trouwens ook op, hoe kritisch men is op zichzelf. Het kan immers altijd beter? Mijn devies is dat je, zo nu en dan, tegen jezelf mag zeggen dat je tevreden bent. “Niet perfect is goed genoeg!” Eerlijk gezegd had ik ook lange tijd een oneliner in mijn kantoor hangen met: “Zelfs Johan is tevreden” (was een krantenknipsel uit een artikel over Johan Cruyff).

Twee weken geleden was ik op bezoek in groep 7. Juf L. gaf een les ‘Lentekriebels’. Dat gaat over seksuele voorlichting. Het was een mooie les over veranderingen in het lichaam bij jongens en meisjes. Er was een open sfeer waarin gegiechel natuurlijk geoorloofd was. Juf had dit vaker gedaan. Ze slaagde erin om het ‘ongemakkelijke’ gewoon te maken. Daardoor ontstonden mooie gesprekken.

In de Tweede Kamer was er een discussie tussen een Kamerlid en minister Wiersma. Serieus? Er waren Kamervragen over het geven van seksuele voorlichting aan jonge leerlingen (kleuters). Dat wat er gezegd werd, bevestigde mij dat niet alle politici veel benul hebben van de dagelijkse praktijk. Denken sommigen echt dat we met ons gezond verstand niet in staat zijn om af te wegen wat geschikt is voor elke leeftijdsgroep? Een kleuterleerkracht weet heel goed hoe ze hier aandacht aan kan besteden.

Ik kan wel een paar dingen bedenken waar men zich in Den Haag beter druk over kan maken. Daar krijg ik nou kriebels van! Op mijn collega’s ben ik trots. Ik ben immers getuige van mooie en goede lessen.

De leerlingen van groep 7 moesten ook nog vragen beantwoorden in hun schrift. Vraag: Een zaadlozing kan wel driehonderd miljoen zaadcellen bevatten. Waarom is dat, denk je?

Antwoord van de leerling: “Mannen overdrijven altijd zo!”

Johan Bisschop