Afbeelding

Nanne

Columns

Optimale energiebesparing

Ik stam nog uit de tijd dat ik als kind op vrijdagavonden in een teil met warm water werd gezet om gewassen te worden. In die teil had even daarvoor mijn vijf jaar oudere zus gezeten.

Hoewel mijn verstandelijke vermogens nog niet geheel ontwikkeld waren, kijk ik er op terug in een soort onbewuste herinnering van weerstand. Achteraf vind ik het niet erg fris en hygiënisch, maar ik heb het overleefd en we waren kerngezond.

Toch herinner ik mij een euforisch gevoel toen ik enkele jaren later voor het eerst onder de door mijn vader eigenhandig aangebrachte douche stond in een hoekje van de bijkeuken. Douchen is voor mij vanaf dat moment altijd een feest, vooral na het sporten, dat ik gelukkig nog steeds kan doen.

Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat ik vroeger bij de tennis en nu ook bij de sportschool nog heel veel mensen zie die zich na het sporten helemaal niet wassen, laat staan douchen, hoewel er meestal uitstekende voorzieningen voor zijn.

Bij de voetbal gebeurde het massaal douchen vroeger wel, maar ik heb mij laten vertellen dat dat bij sommige clubs alleen nog in de onderbroek kan als gevolg van de negatieve preutse invloed van een bepaalde geloofsovertuiging op onze naakte-douche-cultuur, dit terzijde overigens.

Maar als ik dan zo’n ongedoucht mens doodgemoedereerd in de supermarkt zie shoppen in een wolk van de geur van opgedroogd zweet in combinatie met parfum en ‘axedeodorant’, krijg ik het Spaans benauwd en een licht misselijk gevoel.

Aan de andere kant is niet of minder douchen in de huidige tijd van energiebesparing winst voor het na te streven duurzame milieu, maar dan moet men niet achteraf thuis alsnog douchen. Dan heeft het geen effect.

Daarmee komen we in een spagaat . Douchen op locatie is individueel financieel voordeliger, want daarmee spaar je thuis douchen uit, als je dat tenminste zou doen. Ik was in de veronderstelling als gevolg van de energiecrisis dat er nu veel meer op locatie gedoucht zou worden, maar dat zie ik niet zoveel.

Daaruit maak ik op dat de meeste niet-douchers ook niet thuis douchen.

Optimale energiebesparing dus.

We zijn kennelijk toch niet zo’n proper volkje.

Nanne Bouwman.