V.l.n.r. Arie Rooimans, Gerrit Bolink, Hendrik ter Haar, Gerrit Timmerman, Henk van de Kolk en Gerrit Lichtenberg. De houten steigers zijn de zogenaamde 'juffers'.
V.l.n.r. Arie Rooimans, Gerrit Bolink, Hendrik ter Haar, Gerrit Timmerman, Henk van de Kolk en Gerrit Lichtenberg. De houten steigers zijn de zogenaamde 'juffers'.

Historische Kring

Columns

Aannemersbedrijf Schipper (3)

Vier generaties bouwers 1927 – 2008. De historie van een Wierdens familiebedrijf over een periode van tachtig jaar!

Hans en  Margriet trouwden in 1968 en gingen in het ouderlijk huis wonen. De woning aan de Marktstraat 36 is in 1933 trouwens op een bijzondere manier tot stand gekomen. De firma Schipper had in die tijd een grote villa gebouwd in Hellendoorn bij Hancate. Echter de opdrachtgever was, naar achteraf bleek, niet in staat om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen. Wat gebeurde er? De villa werd steen voor steen weer afgebroken en alle materialen gingen terug op transport naar Wierden. Naar het schijnt zijn veel onderdelen hiervan hergebruikt voor de bouw van de woning aan de Marktstraat 36 en de bouw van een dubbel woonhuis aan de Almelosestraat waar broer Johannes heeft gewoond (oom Hans en tante Alie). Voor die tijd was de factor arbeid, veel minder kostbaar dan de prijs van de bouwmaterialen. Hans en Margriet als tweede generatie woonden van 1968 tot 1997 in het huis aan de Marktstraat 36. Hans heeft dus onafgebroken 53 jaar in één en hetzelfde huis gewoond.

Doordat Hans en Margriet op 27 maart 1997  verhuisden naar Nijverdal woont nu de derde generatie in dit huis (situatie 1998, -red.) Martine Schipper de dochter van Hans en Margriet en getrouwd met Hans Douwes, waar ze samen alweer tien jaar een architectenbureau runnen. Met vooruitziende blik heeft Jan Schipper op 6 november 1969 de naam van het bedrijf gewijzigd in ‘J. Schipper & Zn. N.V. Aannemersbedrijf’. Daarna is het bedrijf in de jaren 1971-1972 weer veranderd van N.V. naar B.V. De bedrijfsgebouwen waren nog steeds aan de Marktstraat 32 en het kantoor bevond zich in het huis Marktstraat 36 in een zeer kleine ruimte.

Vader Jan Schipper was een man van weinig woorden maar wist van aanpakken. Van de vroege ochtend werd er gewerkt, met ’s avonds de administratie ‘op tafel’. Stipt kwam ‘s avonds altijd de mededeling aan de overige huisgenoten (zoon en vijf zussen): “ Ik zeg jullie wel te rusten”, waarna hij de kamer verliet en het bed opzocht. Zijn voorliefde voor vroeg opstaan bleek ook uit zijn credo: “’s Morgens op tijd, de hele dag op tijd”.

Bij het aantreden van zoon Hans 1967 heerste opnieuw grote werkloosheid. Daardoor was de concurrentiestrijd bij de aanbestedingen van werken hevig. In die tijd werd er door heel Twente transformatorhuizen gebouwd in opdracht van de IJsselcentrale, de toenmalige energieleverancier, compleet van baksteen gemetseld en gedekt met gebakken romaanse pannen. Het eerste gebouw kostte ƒ9850,- in 1967 waarbij Schipper de laagste inschrijver was. Omdat deze gebouwen soms erg afgelegen midden in weilanden stonden was er soms geen water en stroom. Welnu, dan werd de specie gewoon handmatig bereid door opperman Dieks Bloemendal en water gebruikt uit de dichtstbijzijnde sloot. 

Een factuur van het aannemingsbedrijf uit 1918.