De bouw van een grote Nederlands Hervormde kerk te Ermelo in het jaar 1938.
De bouw van een grote Nederlands Hervormde kerk te Ermelo in het jaar 1938.

Historische Kring Wederden

Columns

Aannemersbedrijf Schipper (1)

Vier generaties bouwers 1927 – 2008. De historie van een Wierdens familiebedrijf over een periode van tachtig jaar!

De gebouwen van het tachtigjarige Wierdense familiebedrijf Schipper BV aan de Marktstraat en Schoolstraat zullen worden gesloopt. De aannemer zal zich gaan vestigen aan de Nijverheidsstraat te Wierden in het voormalige pand van Holterman Wapeningsstaal. Schipper heeft dit pand in 1976 zelf gebouwd in opdracht van Jan van de Riet uit Enter, die op dit terrein startte met het prefabriceren van wapeningsstaal. Een mooi moment om Hans Schipper aan het woord te laten.

Vijf generaties Schipper, ik stel ze aan u voor:

Jannes Schipper, geboren 5 februari 1875, overleden 18 september 1958, gehuwd met Berendina Gooselink

Jan Schipper, geboren 24 maart        1905, overleden 24 september 1993, gehuwd met Hendrika Oordt

Johannes Jan Schipper, geboren 25 november 1944, gehuwd met Margriet Nijkamp

Jan Hendrik Schipper, geboren  7 mei 1975, gehuwd met Monique Dianne van der Schoor

Jasper Jan Schipper, geboren 16 mei 2006

Jan Schipper werd geboren aan de Marktstraat in Wierden, als zoon van Jannes Schipper en Berendina Goselink. Jan had een oudere broer Johan, en twee jongere broers Johannes (Hans) en Adolf (Dolf) en een zus Johanna (Jo) .

Jan volgde een opleiding als timmerman bij zijn oom de aannemer Hendrik Schipper (Hendrik-oom). Hij was een timmerman in hart en nieren en naar later in de praktijk bleek een geboren ondernemer. Op 21-jarige leeftijd nam hij het besluit een zelfstandig aannemersbedrijf op te richten: ‘Js. Schipper & Zonen Aannemersbedrijf’. Startdatum 17 juli 1927. Hij zette het dus op naam van zijn vader Jannes en zijn zonen Johan, Jan en Dolf. Johan werd, evenals zijn vader, metselaar en de broers Jan en Dolf werden timmerman.

Als 21-jarige ging Jan Schipper naar Amsterdam en kocht daar de eerste houtbewerkingsmachines om daarmee in de eigen werkplaats zelfstandig kozijnen, ramen en deuren te vervaardigen. Jan Schipper is dus de initiator en organisator vanaf de oprichting maar timmerde zelf net zo hard mee.

In hoogtepunt in de geschiedenis van Js. Schipper & Zonen is de bouw van een grote Nederlands Hervormde kerk te Ermelo (zie de foto) in het jaar 1938. En een ander enerverend project was de bouw van negen boerderijen in het land van Vollenhove in de kop van Overijssel. Alle bouwvakkers waren toen zes dagen van huis! Jan heeft vaak verteld dat het in die bouwperiode zoveel regende dat het bedrijf in plaats van winst een verlies op dit project leed ter grootte van één boerderij.

De oorlogsjaren 1940 – 1945 waren ook voor Schipper moeilijke jaren. Vanwege ook toen weer hoge werkloosheid werd van alles aangepakt. In de werkplaats werden diverse houten producten gemaakt.  Het maakte niet uit als er maar vraag naar was zoals bijvoorbeeld grafkisten. Ook tot ver na de oorlog werden deze nog steeds regelmatig in de eigen werkplaats gemaakt. De dames Schipper bekleedden de kist aan de binnenkant met katoen en vulden het kussen met houtkrullen.

Volgende week deel 2.

* Uit Wederaardigheden van maart 2008, beschreven door Hans Schipper. En voor Wederaardigheden geredigeerd door Jannie van Wulfften Palthe.

De kerk anno nu.
Jan Schipper op latere leeftijd. De oprichter van het familiebedrijf 'Js. Schipper & Zonen Aannemersbedrijf'.