Afbeelding

Energie

Columns

Energie

Begin oktober werd bij mij op school de jaarlijkse onderhoudsbeurt aan de cv-ketels uitgevoerd. De conciërge en de monteur kwamen met mij overleggen. De verwarming moest weer geprogrammeerd worden. Tijdens de vakanties en studiedagen hoeft de kachel niet te branden. Maar hoe warm mag het zijn op reguliere schooldagen? Vooral met de enorme prijsstijgingen van de laatste tijd. Onze isolatie niet top. Het gebouw is oud en is daarmee niet zuinig in gebruik. De monteur overtuigde me dat het nú een geschikt moment was om de stookkosten te beperken. Thuis had ‘ie de verwarming standaard op zestien graden staan, vertelde hij trots. Wanneer hij thuiskwam, gebruikt hij een elektrisch kacheltje. Een energievreter bij uitstek? Maar nee, hij had metertje dat vertelde dat hem dat twee euro per dag scheelde.

We besloten de dagtemperatuur terug te brengen. In gedachten had ik al argumenten verzameld om mijn collega’s te doordringen van het belang van deze actie. Leerlingen van de bovenbouw hadden de afgelopen winter gevraagd om een ‘warme truien dag’ te houden. Een mooi initiatief dat we uitgevoerd hebben. Een dag de verwarming uit en iedereen warme kleren aan laten trekken. Dat kan vast ook vaker dan één dag!

Uiteindelijk hebben we de temperatuur met één graad verlaagd, van negentien naar achttien graden. Ook zetten we de verwarming elke dag een uur eerder uit. De warmte blijft dan nog wel voldoende hangen. Nu is het wachten op reacties van de voornamelijk vrouwelijke collega’s. We hebben ze al wel op de hoogte gesteld.

De dagelijkse praktijk brengt ons ook dilemma’s. We moeten ventileren. Dat was al belangrijk, maar sinds de corona-scenario’s is dat nog meer aan de orde. Ook hebben we Co2 meters aangeschaft voor elk lokaal. Door ramen open te zetten houden we het klimaat onder controle. Wetend dat daarmee ook de warmte het gebouw uit vliegt.

Voor en na de pauzes blijven de deuren bij ons nog wel eens langer dan nodig openstaan. Ook niet echt helpend. De conciërge herinnert ons er regelmatig aan.

Nu de wintermaanden in aantocht zijn, is de kans op verkoudheid ook weer groter. Dan gaan we weer testen. Tja, het kost energie in het onderwijs. En dan heb ik het nog niet eens over lesgeven...

Johan Bisschop.