Een aantal oud Prinsen met hun adjudanten.
Een aantal oud Prinsen met hun adjudanten.

Tolmennekes en Jumelage

Columns

Tolmennekes en Jumelage

In 1993 waren Jan en Annie Lenderink Prins en Prinses van carnavalsvereniging de Tolmennekes. Zij werden bijgestaan door Adjudant Harrie Kemkers en zijn echtgenote Anneke.

Laatsten waren nauw betrokken bij de Jumelageactiviteiten. Zo ontstond het idee om ook als carnavalsvereniging contacten te leggen met carnavalsvrienden in het Belgische Maldegem. Dit resulteerde in een bezoek van de Raad van Elf van Maldegem (overkoepelend voor Maldegem en Aldegem) aan het Prinsenbal van de Tolmennekes in 1994. De eerste kennismaking smaakte naar meer en in maart 1995 werd een tegenbezoek gebracht aan Maldegem. Daarmee werden de jaarlijkse bezoeken voor beide carnavalsverenigingen een traditie tot op de dag van vandaag.  De ontvangsten vinden altijd plaats in een ontspannen en gemoedelijke sfeer. Soms wordt er een officieel tintje aan gegeven.

Zo ontving Jan Lenderink een hoge gemeentelijke onderscheiding op het stadhuis van Maldegem uit handen van burgemeester Johan de Roo. Later werd ook president Hans Bekke van de Tolmennekes door de burgemeester onderscheiden met een vergulde schroef, een teken van verbondenheid.

Naast de gezelligheid was er ook altijd plaats voor een ontdekking van Maldegem en Vlaanderen en de omgeving van Wierden bij tegenbezoeken. Historische elementen werden bezocht en plaatselijke, veelal sportieve activiteiten werden ondernomen. Zo maakten de Tolmennekes kennis met krulbal en boogschieten en werd een deel van de Meentjesroute verkend. In Wierden maakten de Belgische gasten kennis met klootschieten, paintball en werd een bezoek gebracht aan de indoor schaatsbaan in Enschede. En natuurlijk werd er traditiegetrouw elkaars carnavalsfeesten bezocht. Door de jaren heen ontstonden vriendschappen en toen in 2010 de Jumelage met Maldegem werd verbroken had dat geen invloed op de verbroedering tussen beide carnavalsverenigingen, in tegendeel de uitwisselingen blijven doorgaan tot op de dag van vandaag.

Contacten met de zustervereniging CC Rot Weis Lampertheim bleven beperkt tot de gezamenlijke ontmoetingen in Maldegem.  

Een bijzonderheid, de overnachtingen zijn altijd in de jeugdherberg van Maldegem. Bij de verbouwing van deze jeugdherberg heeft de gemeente Wierden een financiële bijdrage geleverd, waardoor er voor bezoekers uit partnersteden zoals Wierden altijd een gereduceerd overnachtingstarief in rekening wordt gebracht.

Een foto van de uitwisseling tussen beide carnavalsverenigingen in maart 2016.