Mustafa, Veerle, Fay, Thomas en Marijn.
Mustafa, Veerle, Fay, Thomas en Marijn. Simon Dirks.

Widerode wil Textiel Race winnen;scholen in strijd tegen verspilling

Algemeen

WIERDEN – De leerlingen van groep zeven van basisschool Widerode uit Wierden nemen namens de gemeente Wierden deel aan de Textiel Race. Tien scholen uit de regio strijden om de meeste punten, die ze ontvangen als er zo veel mogelijk (her)bruikbare oude textiel wordt ingeleverd. Ook het op allerlei manieren promoten van het doel levert wat extra punten op. Uiteindelijk valt er voor de meest fanatieke school geld te verdienen: vierhonderd, tweehonderd of honderd euro en krijgt de hoofdprijswinnaar ook nog een excursie naar het textielsorteercentrum in Enschede.

Speciaal voor de Textiel Race hebben Thomas, Marijn, Mustafa, Veerle en Fay rollen toebedeeld gekregen als manager, verslaggevers en promotors. Alles om zoveel mogelijk textiel in te zamelen en mensen bewust te maken van het hergebruik. Textiel wordt namelijk nog te vaak zomaar weggegooid, terwijl er nog van alles mee gedaan kan worden, vertellen de kinderen. Een klasgenootje heeft van een oud spijkerrokje een mooie tas gemaakt. Met een beetje fantasie kom je een heel eind. “En van oude sokken kun je handschoenen maken”, zegt Mustafa.

Om nog wat meer inhoudelijk op het hergebruik van spullen toe te spitsen, brengt de ‘textielbalie’ op donderdag 25 mei een bezoek aan de Wierdense school. Dit is een vrachtwagen waar van alles te beleven in, op interactieve wijze. Iedereen mag er een kijkje komen nemen. Ook is het mogelijk om die dag zoveel mogelijk textiel in te leveren. “Ja, je gaat er wel wat meer over nadenken. Ook waar kleding vandaan komt bijvoorbeeld”, vertelt Veerle. “Dit shirt wat ik nu aan heb, komt uit Duitsland en niet uit Bangladesh waar kinderarbeid is.”

Veerle is samen met Fay een promotor. Ze doen hun best om zo veel mogelijk ruchtbaarheid aan de actie te geven. “We hebben deze posters gemaakt, die kunnen we in de supermarkten ophangen en bij de handbal en volleybal bijvoorbeeld. En we gaan nog alle klassen langs!. De meiden kakelen enthousiast door: “En we gaan nog filmpjes voor YouTube en TikTok maken!” Al die promotie levert ook weer wat extra punten op, om uiteindelijk zo hoog mogelijk te eindigen.

Het oude textiel dat ingeleverd mag worden zijn behalve oude kledingstukken ook gordijnen, knuffels, tafellakens, schoenen (aan elkaar knopen) en dergelijke. Matrassen worden niet ingenomen. Ook mag het textiel niet vies of nat zijn en moet in plastic zakken worden ingeleverd, dus niet los. Het moet ook afkomstig zijn van huishoudens (geen bedrijven). “En het hoeft niet alleen maar versleten kleding te zijn, het mag ook best nog goed bruikbaar zijn!”, vertelt Fay. Het oude textiel gaat vervolgens naar het sorteercentrum in Enschede. Daar wordt gekeken welke kleding nog herbruikbaar is (voor bijvoorbeeld de kringloopwinkel of andere landen) en welke niet (deze wordt gebruikt voor recycling). In Nederland wordt momenteel meer dan de helft van het oude textiel bij het restafval gegooid en verdwijnt het in de verbrandingsovens, terwijl het prima herbruikbaar is.

Nu is het dus de bedoeling dat er zo veel mogelijk kilo’s aan textiel in de container van de Widerode komt. Dat kan nog tot en met donderdag 8 juni, om 10.00 uur sluit dan de actie.  Het is mogelijk om textiel op twee manieren in te leveren. Breng het naar de Widerode aan de Marjoleinlaan, maar gooi het daar niet zelf in de container. Om punten voor de race te scoren moet de kleding vooraf gewogen worden. Dat mogen de managers doen, zoals Thomas. Het is ook mogelijk om oude textiel online aan te melden op www.textielrace.nl. Vul de persoonlijke gegevens in en geef ook aan of het kleine of grote zakken betreft en de aantallen. Kinderen van de Widerode komen het vervolgens op genoemde datum en tijdstip ophalen (graag tussen 14.30 uur en 19.30 uur op doordeweekse dagen).

De Textiel Race is een onderdeel van het project Circulair Textiel Twente, dat valt onder de Regio Deal Twente. Onder meer Twente Milieu levert een belangrijke bijdrage aan het project.