Afbeelding
Simon Dirks.

Wierdense Palmpaasoptochtweer in centrum van Wierden

Algemeen

WIERDEN – Aankomende zondag, Palmpasen, ontvangt de Harmonie Sint-Jan iedereen vanaf 10.45 uur muzikaal in de parochietuin van de katholieke kerk. Na de kerkdienst van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Kapel lopen veel kinderen, met hun dominee voorop, naar dit startpunt van de optocht door Wierden. Vervolgens gaat deze Palmpaasoptocht om elf uur van start.

De route is dit jaar zo’n achthonderd meter en voert door het centrum van Wierden en eindigt bij woonzorgcomplex de Botterhof. “Het zou mooi zijn wanneer veel kinderen hun prachtig versierde Palmpaasstok tijdens deze optocht aan iedereen laat zien”, vertelt een woordvoerder van de organisatie. “Onderweg ontvangen de kinderen een paar attenties van de paashazen, dus neem vooral je paasnetje mee. Iedereen is welkom; opgave is niet nodig.”

De organisatie gaat er vanuit dat alle kinderen meelopen onder begeleiding van ouder(s) of verzorger(s). Ondanks gulle sponsoring vanuit verschillende bedrijven van Wierden en omstreken is er bij de katholieke kerk en de Botterhof de mogelijkheid om een vrijwillige bijdrage te geven. “Hier zijn we echt afhankelijk van om de Palmpaasoptocht in Wierden in stand te houden”, benadrukt de woordvoerder.

<KADER>

Maak zelf een Palmpasenstok

Materiaal

- Houten kruis van latten of rechte takken van 40 en 60 à 70 cm lang

- Touw of metaaldraad

- Buxustakjes (palmtakjes)

- Stroken gekleurd crêpepapier

- Plakband

- Rozijnen of krenten

- Naald en draad

- Pinda’s in de dop

- Eitjes

- Broodhaantje

Maak een kruis van de takken of latten met touw of metaaldraad. Omwikkel het kruis met crêpepapier. Rijg van twaalf pinda’s een slinger. Rijg ook een ketting van de dertig rozijnen of de krenten. Versier het kruis met de verschillende onderdelen. Zet het  roodhaantje er tot slot bovenop.

De betekenis van de symbolen

– Palmtakken: Jezus werd met palmtakken toegezwaaid toen Hij Jeruzalem binnen ging (Palmzondag)

– Brood: Het brood dat Jezus brak en deelde tijdens het laatste avondmaal (Witte Donderdag)

– Haantje: De haan kraaide, nadat Petrus drie keer  ezegd had dat hij Jezus niet kende (Goede Vrijdag, vroeg in de morgen)

– Dertig rozijnen: de dertig zilverlingen waarvoor Judas Jezus heeft verraden

– Kruis: het kruis waaraan Jezus stierf (Goede vrijdag, drie uur ‘s middags)

– Eitjes: symbool voor nieuw leven (Paaszondag)

– Twaalf pinda’s: De twaalf leerlingen die altijd bij Jezus waren