Afbeelding

Gratis advies van energiecoachom energie in huis te besparen

Algemeen

WIERDEN – Het besparen van energie is niet alleen goed voor het milieu, het is ook interessant voor de eigen portemonnee. Geld kun je immers beter aan leuke dingen besteden, dan de energiemaatschappij er mee spekken. Er kunnen belangrijke slagen gemaakt worden, zonder dat het meteen in de papieren gaat lopen. De energiecoaches van Stichting Duurzaam Wierden-Enter staan klaar om vrijblijvend en onafhankelijk informatie te geven. En bovenal: deze service is gratis.

Jan Vandongen en Ebbo Storm van Leeuwen zijn twee van de acht energiecoaches in de gemeente Wierden. Zij zijn binnen de Stichting Duurzaam Wierden-Enter opgeleid om voorlichting te mogen geven en huisbezoeken te doen. Het afgelopen jaar zijn zo’n driehonderd adressen in de gemeente Wierden bezocht. Een mooi aantal, maar Vandongen ziet graag dat meer mensen zich melden. “Je bent tot niets verplicht, we geven informatie en daar mag je zelf mee doen en laten wat je wilt.”

De energiecoach vervolgt: “Natuurlijk vinden we het mooi als mensen hun woning verduurzamen en daarmee bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen. Het verduurzamen van de woning is uiteindelijk je eigen keuze, maar we maken inzichtelijk dat je er veel mee kan besparen. Dat geldt voor koopwoningen, maar ook voor huurwoningen. Je wilt toch comfortabel wonen? Onderneem dan ook zelf actie. Het plaatsen van tochtstrips is niet duur en zorgt al voor veel reductie van warmteverlies. En verwarm alleen ruimtes waar je vaak bent...”

Daarnaast valt ook vaak veel winst te behalen op het elektriciteitsverbruik. “Het is een kwestie van gedragsverandering en bewustwording”, meent Storm van Leeuwen. “Opgroeiende kinderen in huis laten computers onbeheerd aan staan of vergeten opladers uit het stopcontact te halen. En we komen ook regelmatig bijzondere situaties tegen: een tweede koelkast met daarin een vol krat bier. Waarom een plastic krat koelen, als je ook een paar flesjes in de koelkast kunt leggen. Dan is die tweede koelkast wellicht zelfs overbodig.”

Wat aan energie niet verbruikt wordt, hoeft ook niet opgewekt te worden. Daarom zet de gemeente Wierden in samenwerking met de energiecoaches in op energie besparen en isoleren. Toch is het plaatsen van zonnepanelen nog steeds ook nog aan te raden, vult Kees van Dorth aan. Hij is ook energiecoach en actief als bestuurslid bij Stichting Duurzaam Wierden-Enter. “We horen te vaak dat ‘de salderingsregeling er af gaat en je niets terug krijgt voor de opgewekte stroom’. Je krijgt inderdaad niet meer zoveel terug als nu, maar nog altijd een redelijke vergoeding. Met de huidige stroomprijzen is dat nog steeds heel aantrekkelijk.”

Ook zijn er subsidiemogelijkheden die het aanschafbedrag verlagen. Van Dorth: “Na installatie van de panelen heb je direct een hoog rendement, meer dan wanneer je het geld op de bank laat staan. Over de terugverdientijd hoeven mensen zich wat ons betreft dus niet zo druk te maken. Als je kiest voor zonnepanelen, laat ze door een lokale, betrouwbare installateur op het dak plaatsen. Daarmee voorkom je mogelijke problemen.”

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: de energiecoaches geven onder andere informatie over de landelijke ISDE subsidie (tot dertig procent korting!) www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde, over de isolatieactie van de stichting en de gemeente samen www.duurzaamwierdenenter.nl/collectiviteitsactie en over de gemeentelijke duurzaamheidslening tegen 1,6% rente www.wierden.nl/duurzaamheidslening. Ook is het mogelijk om gratis een afspraak te maken met een energiecoach voor een huisbezoek (of warmtescan). Bel hiervoor naar 0546  – 723 117 of mail naar duurzaamwierdenenter@gmail.com. Het is ook mogelijk naar het spreekuur in Wierden of Enter te gaan. Meer informatie hierover op www.duurzaamwierdenenter.nl/energieloket.

Afbeelding