Deze tent wordt ook bij de Hervormde Dorpskerk opgetuigd.
Deze tent wordt ook bij de Hervormde Dorpskerk opgetuigd.

Dorpskerk Wierden: jongeren inactie voor Vluchtelingen Lesbos

Algemeen

WIERDEN – De Wierdense Dorpskerk staat van donderdag 8 december tot en met zaterdag 10 december in het teken van ‘Hello Stranger’. De jongeren van de kerk zijn in actie voor jonge vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Op het plein bij de kerk, aan de Burgemeester J.C. van den Bergplein, staat deze drie dagen een ‘vluchtelingentent’. Zaterdagavond sluit Talitha Nawijn & Band het project feestelijk af met een concert.

Op donderdagavond 8 december om 20.00 uur treedt de Iraanse zanger Arsalan op. Hij vertelt hoe zijn leven als vluchteling eruit zag. De bijeenkomst is in de ‘vluchtelingentent’ en bij veel belangstelling in het naast gelegen gebouw Hebron. De toegang is gratis.

Mark Floor

Ook al is zanger Marc Floor nog maar vijftien jaar, hij heeft al een grote schare fans. Hij komt praten en optreden op vrijdagavond 9 december om 20.00 uur. In 2021 deed Floor mee aan The Voice Kids. Tijdens de Blind Auditions draaiden alle vier de stoelen en koos hij voor team Snelle. Floor schopte het uiteindelijk tot de finale. De jonge zanger en muzikant komt niet alleen naar Wierden. Hij neemt ook zus Lize Marie en vader Jurrien ten Brinke mee. Met z’n drieën hebben ze namelijk hun handen uit de mouwen gestoken om vluchtelingen op Lesbos te helpen. Ze vertellen over hun ervaringen en sporen de Wierdense jongeren aan om zich in te zetten.

Nachtsurvival

Aansluitend op deze vrijdag begint het nachtprogramma. Jongeren gaan de uitdaging aan om ‘een nacht te leven als vluchteling’ en laten zich daarvoor sponsoren. De jongeren gaan in groepjes en met begeleiding op pad om ergens een slaapplaats te vinden. Onderweg komen ze onverwachte obstakels tegen. Jongeren vanaf twaalf jaar kunnen hieraan meedoen. Het sponsorgeld dat de jongeren bijeen brengen, wordt aangewend voor voedselpakketten en onderwijsprojecten voor jonge vluchtelingen.

Vluchtelingentent 

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 december is de vluchtelingentent van 10.00 uur tot 16.00 uur open voor belangstellenden. Waarom vluchten mensen uit hun land? Aan welke ontberingen staan ze bloot? Hoe is het om te leven in onzekerheid over je toekomst? Er zijn filmpjes van en over vluchtelingen te zien. Ook zijn (ex)vluchtelingen aanwezig om vragen te beantwoorden en hun levensverhaal te vertellen. Voor bezoekers is er koffie, thee, fris en iets lekkers. Ook is er een boekentafel en Kerk in Actie stelt documentatiemateriaal beschikbaar. De toegang is gratis.

Talitha Nawijn & Band 

Het project Hello Stranger eindigt met een spetterend slotconcert op zaterdag 10 december in de Dorpskerk. Om 20.00 uur verzorgt zangeres en performer Talitha Nawijn samen met haar band een afwisselend programma, met een actieve rol voor het publiek. Tijdens het concert vertellen één of meer vluchtelingen hun levensverhaal. Ook wordt die avond bekend gemaakt hoeveel de sponsoractie van de nachtsurvival heeft opgeleverd? Dit geld komt ten goede aan jonge vluchtelingen in de vorm van voedselpakketten en onderwijsprogramma’s. Wie ook het slotconcert wil meemaken, kan tickets bestellen via zingenindekerk.nl/kerst2022. Kinderen mogen voor € 3,50 naar binnen, volwassenen betalen € 10. Voor meer informatie en aanmelden voor de overige activiteiten, kijk op www. hervormdwierden.nl/hellostranger

Marc Floor.