Afbeelding

Fiets- voetveer over Reggeovergedragen aan coöperatie

Algemeen

NOTTER/ZUNA – Stichting Reggeveer heeft het fiets- en voetveer over de Regge, nabij De Grimberghoeve,  symbolisch overgedragen aan de Coöperatie Notter Zuna (CONZ). Dit gebeurde tijdens een feestelijke moment bij vakantiepark Mölke, afgelopen donderdag 17 november. Aanwezig waren niet alleen de besturen van beide organisaties, maar ook belangstellenden vanuit de buurt en betrokkenen uit de recreatiewereld, van Routenetwerken Twente en de naburige gemeenten.

Stichting Reggeveer, voorgezeten door Jan Woolderink, vertelde dat het zoeken was naar verjonging in het bestuur of het pontje overdoen naar een nieuwe organisatie die het beheer en onderhoud van het pontje kan overnemen. Het gros van het bestuur is de zeventig gepasseerd. “Hoewel nog kwiek werden we ook steeds afhankelijker van derden voor het beheer of om onderhoud te plegen. Op zich hebben we ook veel naoberhulp gehad, waar we de noabers zeer erkentelijk voor zijn. Maar als je ouder wordt moet je ook een keer over kunnen dragen en het is heel lastig om tegenwoordig vrijwilligers te vinden die in een bestuur willen plaatsnemen. Gelukkig hebben wij een geschikte overname kandidaat gevonden in de CONZ”, aldus Woolderink.

De Coöperatie Notter-Zuna heeft het beheer en onderhoud overgenomen, omdat ze het belangrijk vinden dat het pontje voor de toekomst gewaarborgd blijft. Deze oversteek is heel uniek en van belang voor de vele recreanten die hier gebruik van maken, bevestigt Bert Berkhof, vice-voorzitter van CONZ. De CONZ heeft een aparte werkgroep in het leven geroepen om het onderhoud te continueren. Vanuit Stichting Ontdek de Reggestreek ontving CONZ een cheque van tienduizend euro, uit handen van voorzitter Bert van de Maat, die nogmaals benadrukte hoe velen gebruik maken van deze oversteek over de Regge. Hij onderstreepte ook het belang van het veerpontje voor de verbinding van De Sallandse Heuvelrug met het Reggedal. De bijdrage wordt gelabeld aan het onderhoud, aldus Berkhof.

Het fiets- en voetveer werd in 2011 voorbereid en in 2012 gerealiseerd, naar een eeuwenoud voorbeeld dat in vervlogen tijden op deze locatie heeft gevaren. In juni 2012 is het pontje officieel in de vaart genomen, waarna het vele recreanten over en weer heeft gebracht. Het veer verbindt niet alleen de buurtschappen Notter met Zuna, maar ook de gemeente Wierden met de gemeente Rijssen-Holten. Het pontje is een zelfbedieningsveer, gebruikers moeten een kabelhaspel bedienen om de overkant te bereiken. Het pontje is bereikbaar vanaf het fietspad langs de Regge, nabij De Grimberghoeve (Notter) of nabij het Molke (Zuna).