Afbeelding
Simon Dirks

Sunte Mart’n: Wierden smult na drie jaar weer volop authentiek dorpsfeest

Algemeen

WIERDEN – Wie had gedacht dat Sunte Mart’n na twee jaar  afwezigheid weer zo ijzersterk terug zou keren? Geen beklemmende restricties, geen gedoe en gezeur; gewoon veel gezelligheid in de dorpskern van Wierden. Stichting Sunte Mart’n en Stichting Station KPN hadden de draaiboeken afgestoft en het najaarsevenement van hernieuwde glans voorzien.

De officiële aftrap was donderdagavond in de tent van Station KPN op de Bongerd. Sponsors, vrijwilligers en enkele genodigden waren deze eerste feestavond getuige van het gulle gebaar van de heren van Station KPN: een cheque voor het bestuur van de Generatietuin. Elk jaar wordt een lokale organisatie op een voetstuk geplaatst door de zendpiraten. De Generatietuin kan een mooie parkbank en een professionele grasmaaier tegemoet zien. Wethouder Richard Kortenhoeven opende het Sunte Mart’n feest officieel, samen met Reindert Braakhekke en Gerben Immink door een toast uit te brengen op het welslagen van dit Wierdense feest.

De overige dagen was er volop ruimte en aandacht voor alle lagen van de bevolking. De senioren werden warm ontvangen in Anno 1987. Onder het genot van een advocaatje of een kop koffie werden verhalen van weleer uitgewisseld. De ogen van de ongeveer honderd ouderen begonnen volop te glinsteren toen de noabers van de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn op het podium verschenen. Muziek uit de jaren veertig en vijftig galmde door de zaal en met bijpassende danspassen een lust voor het oor en oog.

Op vrijdagavond stroomde het Binnenhof vol voor de mooie lampionnenoptocht door de winkelkern, die mede ook dankzij de inzet van Wandelvereniging Ambulare in goede banen werd geleid. Diverse schattingen gaan uit van z’n tweeduizend deelnemers, een unicum in de bestaansgeschiedenis van het evenement. Veel lampionnetjes waren aangekocht in het Sunte Mart’n Hoes, maar ook enkele creatieve zelfgemaakte lampjes trokken de aandacht van de juryleden. Merel Brummer (4), Joris Heerdink (5) en Moris Bouwman (3) vielen in de prijzen in de jongste categorie. Onder de oudere jeugd wisten Devano Trip (8), Celeste Kamp (9) em Milan Kamphuis (11) met hun lampion te imponeren. Aansluitend werd op het oude marktplein de Jennechiesmarkt gehouden, waarbij jongens en meisjes elkaar gingen opzoeken als ze een lootje hadden gekregen. Het Jennechieskoppel van 2022 is Ryan Langkamp en Lune Maathuis. De overige gelukkige koppels die als prijswinnaar werden geloot, waren Luuk Heisterkamp en Fabiënne Tinselboer, Charlotte Eshuis en Lars en Ruben Rouweler samen met Melisse.

Los van de traditionele jaarmarkt op de maandag was er zaterdagmiddag nog een knus streekmarktje op het oude marktplein. Daar werden diverse lokale producten en lekkernijen aan de man gebracht en zorgden de klompendansers en de Jennechies voor muzikaal vertier. Ook enkele Oekraïense vluchtelingen, die in Wierden gehuisvest zijn, bakten verse pannenkoeken. Kinderen hoefden zich deze middag ook niet vervelen. Zo was er een speurtocht naar verstopte kabouters in de etalages en was de tent van Station KPN ingericht als kinderspeelparadijs, met springkussen, lego, ballonnenclown, schminken en een show en workshops door Jeugdcircus Caroly uit Goor.

De grote jaarmarkt op maandag was goed verzorgd door marktmeester Johnny Jansen: veel diversiteit in handel. Het kunststraatje waar plaatselijke creatieveling hun hobby mochten uiten was een welkome aanvulling en ook de leden van Boeren Trots Wierden mochten in de Kerspel laten zien dat boeren wél goed zijn voor land, natuur en inwoners. Voor kinderen was er van alles te doen! Zij konden met potlood en papier ouderwets koeschetsen of knuffelen met kleinvee bij de kinderboerderij op het marktplein of in de Stationsstraat. De échte drukte kwam wat langzamer op gang, maar tegen tien uur in de ochtend was er dan toch veel volk op de been en was het gezellig druk in de Wierdense winkelkern.

In de tent op de Bongerd vloeide alle dagen het bier in veel liters uit de tap. De zaterdagavond was de tent zelfs zo vol dat er geen plek meer was voor wat verlate bezoekers. De lange tafels op Sauerkraut Sonntag waren ook binnen no-time uitverkocht. Op maandagmiddag is Sunte Mart’n in diezelfde tent op gepaste wijze goed afgesloten.

<KADER><FOTO JENNECHIES Onthulling>

Jennechies

Op dinsdagavond 1 november was de officiële lancering van het nieuwe beeldmerk voor Wierden: de Jennechies. Dankzij een samenwerking tussen Mark Rutgers van Gasterij De Oale Marckt en het bestuur van Stichting Sunte Mart’n zijn er vanaf heden een likeur, chocoladebeeldjes, een koffielepeltje met een mini-variant van het beeld en een tinnen schaalmodel van het Jennechies beeld verkrijgbaar. De gehele opbrengst van de verkopen gaat naar Stichting Sunte Mart’n.

Wethouder Richard Kortenhoeven hield deze avond een speech over hoe Wierden mooie herinneringen aan Sunte Mart’n heeft en hoe die herinneringen nu in een beeldmerk zijn verwerkt. Vervolgens mochten burgemeester Doret Tichelaar en Mark Rutgers het beeldmerk officieel onthullen.

Everdien Companje overhandigde namens het bestuur van Sunte Mart’n vier jennechiesbeeldjes aan oud-bestuursleden Roelof Bartels en Marja Wolters en aan Joep Gierveld, ontwerper van het Jennechiesbeeld. Ook burgemeester Doret Tichelaar kreeg een beeldje. Voormalig wethouder Theo de Putter krijgt ook nog een beeldje, want hij heeft in 2011 samen met het bestuur Sunte Mart’n voor een ‘doorstart’ van het huidige Sunte Mart’n weekend gezorgd.

De Jennechies cadeaus zijn vanaf nu te koop zijn bij Gasterij De Oale Marckt, Wereldwinkel Wierden, Boek- en Kantoorvakhandel Reterink en Home Sweet Home.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
w
Jennechieskoppel 2022
Onthulling Jennechiesproducten.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding