Nostalgische en moderne trekkers toeren vanuit Ypelo door omgeving
Nostalgische en moderne trekkers toeren vanuit Ypelo door omgeving dewiezer.nl

Nostalgische en moderne trekkers toeren vanuit Ypelo door omgeving

Algemeen

YPELO – Wie van het geluid van ploffende diesels en de geur van motorolie houdt kan zaterdag 28 mei zijn of haar hart ophalen in Ypelo. Vanaf het Akkerhus aan de Ypeloschoolweg vertrekken die dag zo’n zestig trekkers voor een rit door de regio. “Elk soort trekker mag meerijden, van nostalgisch tot modern”, vertelt Joop Heuvink, één van de kartrekkers van de jaarlijkse rit. Na twee jaar afwezigheid staat de zesde trekkertocht over een dikke week op stapel, traditiegetrouw op de laatste zaterdag van mei.

Samen met Hans en Thomas Smalbrugge, Gerrit Hollander, Johan Noeverman en zijn zoon Martijn organiseert Joop voor de zesde keer deze rit. In 2019 was de laatste editie; de coronarestricties maakten gezellig contact nagenoeg onmogelijk. “Dat was voor ons de meest belangrijke reden om de tocht niet door te laten gaan”, verduidelijkt Joop. “Rondrijden op je trekker is leuk, maar het ontmoeten en met elkaar lekker zeur’n en dram’n, daar doen we het vooral toch voor! Het is een spontaan idee dat we een aantal jaren terug met een aantal man vorm hebben gegeven: een trekkertoertocht, dat kunt wie ook wah doon!”

Op het moment van schrijven staat de teller van het aantal deelnemers al op vijftig. Of het hoogtepunt van tachtig trekkers weer wordt gehaald is nog niet zeker, maar de organisatoren klagen niet over de animo. “Deelnemers komen niet alleen uit de regio, maar ook elders uit de provincie en zelfs daarbuiten.”

In welke richting de colonne dit jaar toert, blijft tot op het laatste moment geheim. “Zo blijft het voor iedereen een verrassende rit.” Omdat er oldtimers meerijden, ligt de snelheid niet hoog en wordt in totaal zo’n 45 kilometer verreden. “De tocht voert door een afwisselende omgeving, maar in de meeste gevallen op verhard wegdek. Onderweg is een middagpauze van ongeveer een uur. Daar wordt een complete lunch aangeboden. Onze partners pakken dat deel op.”

Het vertrek en de finish is vanaf het Akkerhus in Ypelo. De eerste trekker start rond 10.30 uur de motor, zeker een bezoekje waard voor wie van deze mechanische krachtpatsers houdt. Aanmelden als deelnemer kan nog tot en met zaterdag, telefonisch bij Joop via 06 – 16 15 01 25. Deelname kost vijftien euro per trekker met bestuurder. “Dankzij enkele trouwe sponsoren kunnen we het bedrag voor deelname laag houden.” Deelname is geheel op eigen risico, het voertuig moet wel verzekerd zijn.

Deelnemers worden zaterdag 28 mei om tien uur bij het kulturhus verwacht. Daar kan eerst onder het genot van koffie en een plak krentenwegge kennis worden gemaakt met alle deelnemers. Bij terugkomst is er een warme versnapering en een aandenken. “Dat aandenken is bij fanatieke deelnemers gewild! Sommigen hebben in hun mancave een kast vol!”