Afbeelding

Speciale mis in katholiekekerk Enter: Hubertusviering

Natuur en milieu

ENTER – In de kerk van St. Antonius Abt te Enter wordt op zondag 30 oktober vanaf 10.30 uur een bijzondere viering gehouden: de Hubertus- oftwel Oogstviering. Deze mis, waarin pastor Verwey voor gaat, wordt opgeluisterd door de zang van het Themakoor met ondersteuning door Edith Veldhuis op piano en onder leiding van Gerard Braamhaar. Tijdens deze viering is het mogelijk om een gift (product) te doneren voor een boodschappenmand van Stichting Bowie. Een financiële bijdrage kan natuurlijk ook.

Iedereen heeft vast wel eens gehoord van Sint Hubertus, de patroonheilige van de jacht. Hij werd in 656 geboren in Toulouse in Frankrijk en overleed in het jaar 727. Als telg uit een adellijke familie leefde hij het leven van een edelman. Hij trouwde ook, maar zijn vrouw Floribine overleed bij de geboorte van hun zoon Floribertus. Omdat Hubertus het verlies niet kon verwerken trok hij zich steeds vaker terug in de bossen om te jagen, fervent jager als hij was.

Toen hij op Goede Vrijdag in 683 op jacht ging (een oneerbiedige activiteit op die dag) bespeurde hij een groot hert. Toen hij het wilde neerschieten keerde het dier zich in zijn richting en er verscheen een lichtend kruis tussen het gewei. Hubertus lijkt door de bliksem te worden getroffen. Met gebogen hoofd rijdt hij weg uit het woud, naar de bisschop Lambertus die hij tot zijn leidsman kiest. Hubertus trekt zich terug in gebed en afzondering. Hij wordt bisschop van Tongeren en Maastricht, waar de grote bekeerder van heidenen uit Brabant, Taxandrië en uit het diepste van de Ardennenwouden wordt.

Zijn gedachtenis vinden we nog terug als wij een echt katholiek borreltje, Jägermeister, drinken. Als je goed naar de fles kijkt dan zie je op de voorkant een hert staan, met daar midden in een lichtend kruis.