Zakelijk

Winkels weer geopend; horeca pakt kans op basis van demonstratierecht

WIERDEN – Het hing al een beetje in de lucht: de heropening van alle winkels in Nederland. Als de overheid afgelopen vrijdag geen water bij de wijn gedaan, dan had het gros van de ondernemers voor eigen rechter gespeeld en alsnog de deuren open gegooid. Het water staat veel kleine ondernemers tot aan de lippen of zelfs al ver daarboven. Dat sinds zaterdag weer enigszins normaal gewinkeld kan worden, is dan ook bittere noodzaak om winkelkernen, zoals Wierden en Enter, ook in de toekomst te behouden.

In het winkelhart van Wierden klonk zaterdag vrolijke muziek uit de speakers, de winkeldeuren stonden uitnodigend open en her en der lag zelfs een rode loper uitgerold. De ondernemers hebben er zichtbaar zin in om hun geliefde klanten weer te verwelkomen. Al vlot na openingstijd was er reuring in het dorp en de parkeerplaatsen goed gevuld. Afgezien van een enkeling met een mondkapje op in de schone buitenlucht, leek er eigenlijk niks aan de hand, al gelden er nog steeds genoeg maatregelen die het als vanouds gezellig winkelen nog aardig beperken.

Omzet gunnen
“Ik heb op deze zaterdagochtend al meer kleding verkocht, dan in de afgelopen twee weken bij elkaar via het online shoppen. En dan moet de echte drukte nog komen vanmiddag”, vertelt Jos Broshuis van Men's Wear Fashion. Hij bestiert sinds een kleine drie jaar zijn winkel aan het Burgemeester J. C. van den Bergplein. “Klanten zijn blij dat ze weer mogen winkelen en gunnen je de omzet ook. Ik heb wat kleding in de sale, maar een klant stond er op dat ik de reguliere prijs zou rekenen.

Bij damesmodezaak Trentz sieren roze ballonnen het kledingrek dat buiten staat. Binnen past een klant haar kleding. “Ja, ik ben blij dat ik de winkel weer open mag doen. Kleding, zeker de wat minder gangbare maten, wil je passen”, verduidelijkt eigenaresse Kimberly Klaassen. “Tijdens de lockdown heb ik wel wat verkocht, maar daar kun je geen winkel van open houden. Alle vaste lasten lopen door en dan heb ik het nog niet over de inkoop gehad.”

Onzekere toekomst
Met name de onzekerheid die nog in de lucht hangt, maakt het dat Kimberly nog lang niet juichend in de winkel staat. “Ik heb geen vertrouwen meer in de overheid, voor hetzelfde geld gooien ze over een paar weken alles weer dicht. De toekomst is onzeker en je hebt dat zelf niet in de hand. Dat maakt ondernemen lastig... Daar komt bij dat ik in twee jaar tijd mijn pensioen heb zien verdwijnen, net als zoveel andere ondernemers. Dat tekort haal je niet meer in, ook niet met goede winkelomzet.  Het is nu een kwestie van doorgaan zonder beperkingen. Anders breekt er een tijd aan dat je de winkel, je levenswerk, wel moet opdoeken als er weer een lockdown komt... Ondanks die angst, moet ik wel zeggen dat ik het nog steeds érg leuk vind om in m'n eigen winkel te staan, klanten te helpen en ze tevreden naar huis zien gaan.”

Dat alle maatregelen een groot deel van het MKB hard treffen moge duidelijk zijn. Dat de overheid nu iets van de vrijheid terug heeft gegeven, is geen reden om achterover te leunen. De vrees voor een nieuwe lockdown hangt nog in de lucht, evenals andere restricties die er tot voor twee jaar terug niet waren. Met name de horeca moet het wat dat betreft bezuren: minder ruimte voor gasten door de 1,5 meter regeling, alleen gasten welkom met een geldig CTB (coronatoegangsbewijs), eerder sluiten en ga zo maar door. Het gastvrije karakter staat door de opgelegde regels flink onder druk en nog steeds worden de restaurants en cafés getroffen door de lockdown.

IJzer smeden
Om een statement te maken gooiden de horeca in de gemeente Wierden afgelopen zaterdag de deuren open. Niet alle restricties werden daarbij over boord gegooid, zo was het noodzaak om te reserveren en werd in een aantal gevallen alsnog om een QR-code gevraagd. Mark Rutgers van Gasterij de Oale Marckt kijkt terug op een zeer geslaagde protestactie. “Je moet het ijzer smeden als het heet is. Er hangt al lange tijd iets in de lucht, daar hebben we in Wierden nu goed op ingehaakt. De demonstratie is een gezamenlijk initiatief, winkeliers en horeca. Dan krijg je het sneeuwbaleffect. Overigens ook in goed overleg met de gemeente.”

Er werd zaterdag niet gehandhaafd op basis van de strenge regels. De boa was in het dorp, maar keek vanaf een afstandje toe en liet de ondernemers hun gang gaan. “Er was echt veel reuring, winkelend publiek, fietsers, gezelligheid! Ik heb gemerkt dat onze gasten het initiatief steunden, ze leven mee. Ik heb een goed gevoel aan deze dag over gehouden. We wachten nu af waar de regering over twee weken mee komt, voor die tijd gaan we geen actie meer voeren.”

Drie fusten op
Eenzelfde geluid laat Ellen Egberts van Café Tante Ell horen. “Ik heb een super zaterdag gehad! Iedereen was oprecht blij dat ze er weer eventjes op uit konden, gezellig in het café bij elkaar!” Het café aan de Nijverdalsestraat zat voor één keer weer bomvol, zoals het hoort. “Ik had nog drie fusten, maar die waren halverwege de avond al op!”

Los van de gezelligheid en de sfeer kon Ellen rekenen op veel support. Als café heeft zij sinds de lockdown nul euro omzet. “Het algemene geluid wat klonk was 'Eindelijk... we mogen weer'. Je wilt niet weten hoeveel likes en lieve en leuke berichtjes er op onze sociale media zijn geplaatst; allemaal positief, geen enkele wanklank! Wat me nog het meest heeft aangegrepen is een opmerking van mijn zoon 'Mam, ik zie je weer lachen...'”

De actie krijgt een vervolg wat Ellen betreft. “Ik heb nu nog geen concrete plannen, maar deze mooie actie krijgt een vervolg als de situatie niet verandert. We moeten als horeca laten zien dat we gewoon open kunnen, dan maar met wat burgerlijke ongehoorzaamheid zoals afgelopen zaterdag.”