Zakelijk

Paling- en zalmrokerij in Notter: Gerben Immink is meesterroker

NOTTER - Een visrokerij is geen alledaags gezicht op het Twentse platteland. Toch heeft Gerben Immink uit Notter de stap gemaakt en mag hij zich sinds een maand professioneel zalm- en palingroker noemen. Met zijn eigen Notterse paling en zalm rokerij timmert hij aan de weg om deze delicatesse ook in Twente aan de man te brengen.

Het idee voor een eigen rokerij is een jaar of veertien terug ontstaan. In een klein tonnetje tijdens een barbecue met familie en vrienden werd ook wat zalm gerookt. Immink had letterlijk en figuurlijk meteen de smaak te pakken en daarmee was de basis gelegd voor wat nu de Notterse paling en zalm rokerij is. Het is nog steeds een hobby, maar die wordt nu op professionele wijze – naast het reguliere werk als kraanmachinist – uitgevoerd.

Eigen rookkast
Inmiddels zijn het dan ook niet meer een paar visjes, maar wordt wekelijks flink wat kilo's aan paling en zalm in een grote, roestvrijstalen rookkast klaargemaakt voor verkoop. "Die kast is naar eigen ontwerp, zelf gemaakt", vertelt Immink trots. Als hij de deur van de kast voorzichtig opent komt de typerende geur van verbrand beuken- en eikenhout met een flinke rookwolk vrij. Tientallen goudbruine palingvissen worden zichtbaar. De warmte valt nog mee, de temperatuurmeter staat op zo'n zeventig graden Celsius. "Dat is de ideale temperatuur om paling te roken. Ga je hoger, dan is het garingsproces te snel; niet lekker. Bovendien heb je ook nog eens de kans dat de hele lading in de fik vliegt. Het is een langzaam proces, je moet geduld hebben. Het geheel duurt ongeveer drie tot vier uur."

Immink stookt de kast elke vrijdag en zaterdag op om Noorse zalm en Ierse paling te roken, zodat hij deze zaterdagmiddag kan verkopen. "De van oorsprong Ierse paling is de lekkerste in zijn soort onder de geweekte palingsoorten. Je proeft écht geen verschil met bijvoorbeeld IJsselmeerpaling. Daar komt bij dat de gekweekte soort kwalitatief constant is." 

Mensen blij maken
Daar waar paling- of zalmrokerijen in onder andere Urk en Volendam het straatbeeld sieren, zijn ze in Twente op één hand te tellen. Een unieke kans, meent Immink. "Ik vind het juist mooi om mensen uit de omgeving nu een gerookt visje aan te bieden; daar doe ik het ook voor: mensen blij maken. Maak bijvoorbeeld een mooie fietstocht door de omgeving van het Reggedal en kom hier op zaterdagmiddag even aan om vis te halen."

Voor wie vis van de Notterse paling en zalm rokerij wil: bestellen kan wekelijks tot en met zondag en wel telefonisch op 06 - 30 34 01 56. Of stuur een bericht via Facebook (denottersepalingenzalmrokerij). Gerookte paling is verkrijgbaar voor vijftien euro per vijfhonderd gram  of dertig euro per kilo. Een hele gerookte zalmzijde is voor 35 euro verkrijgbaar. Let wel: na roken is het gewicht iets lager. Na reserveren kan op zaterdagmiddag tussen 15.00 uur en 18.00 uur de versgerookte vis worden afgehaald aan de Reetschotweg 3 te Notter.