Zakelijk

Na 'Dagboek van een verloskundige' nu 'Sorry dat ik je wakker bel'

Marlies Koers geeft weer inkijk in haar leven als verloskundige

Marlies Koers. Fotograaf: Hanke Arkenbout.

WIERDEN/DEVENTER – Marlies Koers kan het amper bevatten. Anderhalf jaar na haar debuutsucces 'Dagboek van een verloskundige', dat vele malen in herdruk ging, rolt nu 'Sorry dat ik je wakker bel' van de drukpersen. De oud-Wierdense – sinds zo'n zes jaar woont ze in Deventer – heeft als verloskundige ook de smaak van het schrijven te pakken gekregen. De diepe dalen en hoge pieken die ze in het dagelijks leven mee maakt, vertrouwt ze toe aan het papier. Het vervolg op het debuut laat de wereld van Marlies zien in het jaar 2020, dus ook de coronacrisis komt aan bod. Vanaf 7 september is ‘Sorry dat ik je wakker bel’ overal verkrijgbaar, onder andere bij boekhandel Reterink in Wierden.

“Het is inderdaad een follow-up van mijn eerste boek, maar als je die niet gelezen hebt is dat geen probleem”, duidt Marlies, als we haar spreken over haar tweede boekwerk. “Als lezer volg je me wederom een jaar. De bevallingen, zwangerschappen en kraamvisites... Het enige verschil is dat we dan vijf jaar verder zijn. We zitten in dit nieuwe boek in het jaar 2020 en daardoor krijgt ook de coronacrisis een plekje.”

Het is op z'n zachtst gezegd een bijzonder jaar geweest, ook voor Marlies en de wijze waarop zij haar werk als verloskundige moet uitvoeren. Hoe om te gaan met een 'besmette' zwangere, die gaat bevallen en wat als de vader in spe uit testen blijkt dat hij corona onder de leden heeft. “Het zorgt allemaal voor ontroerende verhalen”, vertelt Marlies. “De rode draad geeft een spannende verhaallijn, maar er zijn vooral ook mooie en grappige anekdotes in het boek terug te vinden. Het geeft wederom een uniek inkijkje in het werk van mij en mijn collega’s in de verloskundigenpraktijk!” 

Midden in de nacht
Over de titel van het boek hoefde Marlies niet eens zo heel lang na te denken; het lag eigenlijk voor de hand. “Ja... Sorry dat ik je bel... Dat is het eerste wat mijn cliënten vaak tegen me zeggen als ze bellen midden in de nacht om te vertellen dat de weeën zijn begonnen. Iedere zwangere zal zich er in herkennen denk ik, maar elke verloskundige ook”, vertelt Marlies lachend.

Marlies is verknocht aan haar werk, zo liet ze eerder al in gesprek met deze krant weten. “Als verloskundige loop je negen maanden mee met je cliënten, je begeleidt ze in de transitie naar ouderschap. Je bent betekenisvol voor ouders en getuige van een prachtig moment. Ik vind het elke keer een grote eer om stellen te begeleiden in deze bijzondere periode in het leven. Voor mij is er niets mooier dan in het holst van de nacht, terwijl de wereld slaapt, op weg gaan naar een vrouw met weeën. Samen toewerken naar dat ene doel, een gezond kindje op de wereld zetten, is magisch en het verveelt nooit!”

Verfilming
Al die bijzondere momenten hebben er toe geleid dat er nu al twee boeken op de plank liggen. Afgelopen jaar werden bovendien al vrij vlot de verfilmingsrechten van 'Dagboek van een verloskundige' verkocht. Dat proces staat echter door corona op een lager pitje. “Maar sinds kort zijn de gesprekken weer opgestart en NewBe – het productiehuis dat de rechten van mij heeft gekocht – is in gesprek met Videoland en Netflix. Het is helaas allemaal nog niet zeker of duidelijk, maar als het doorgaat komt er een serie die gebaseerd is op het eerste boek. Geen letterlijke verfilming dus, maar wel ontzettend gaaf als het doorgaat!”