Zakelijk

Nieuwe directeur zwembad De Kolk en Stichting Accommodaties Wierden Enter

Marcel van Vendeloo treedt in voetsporen van Alwie Dijkhuis

Marcel van Vendeloo.

WIERDEN – Marcel van Vendeloo staat sinds twee maand aan het roer van zwembad De Kolk en Stichting Accommodaties Wierden Enter (kortweg SAWE). Hij volgt daarmee Alwie Dijkhuis op, die met volle gedrevenheid tot het laatste moment zijn hart en ziel in de organisatie heeft stoken. Van Vendeloo is uit hetzelfde hout gesneden: ook hij is sportman pur sang en heeft een neus voor kansen en mogelijkheden.

Aan de wand in zijn kantoor hangt een kunstwerk met daarop een waterpoloër in actie. “Da's mijn zoon”, zegt Van Vendeloo zichtbaar trots. “Alwie had daar een schilderij van Michael Boogerd hangen, de wielrenner. Ik houd meer van waterpolo, heb het zelf vroeger ook gedaan. Mijn zoon was aanvoerder van het Nederlands zevental; toch papa's trots en dat mag gezien worden. Ook noemenswaardig is de wijze waarop het schilderij is gemaakt: door een kunstenares die het met haar voet heeft geschilderd!”

Stimuleren
Van Vendeloo zag 52 jaar geleden het levenslicht en groeide op in Dordrecht, onder de rook van Rotterdam. Sport werd met de paplepel ingegoten, want “mijn moeder was verbonden aan het plaatselijke zwembad en mijn vader sportambtenaar in het gemeentehuis”. Sporten werd goed gestimuleerd: “Eigenlijk heb ik alle sporten wel gehad en kon ik overal wel meekomen. Alleen voetbal ligt me niet haha. Ik was goed in de bal vangen, mja, dat mag niet. Keepen kon ik dan nog wel. Op hoger niveau heb ik met name met waterpolo aardig meegedaan.”

Die passie heeft er uiteindelijk toe geleid dat ook zijn werkzame leven gelieerd is aan sport. Zijn vorige werkgever was het zwembad van Amstelveen. Vanuit de Randstad spreidde Van Vendeloo de vleugels uit om via Gorinchem, Amersfoort en Kampen nu in Wierden terecht te komen. “Zo langzaam aan trek ik naar het oosten”, vertelt hij lachend. “Onze kinderen zijn uitgevlogen en redden zichzelf wel. De jongste is bijna achttien. Ik woon nu nog met mijn vrouw in Kampen, maar we zijn voorzichtig aan al op zoek naar een huis hier in de omgeving. Ik vind Twente mooi, het is groen en waterrijk en de mentaliteit van de inwoners is gemoedelijk.”

Warm bad
Daarmee is het ook meer dan duidelijk dat Van Vendeloo niet zo maar eventjes op de zaak gaat passen. Hij voelt zich als een vis in het Wierdense water. “Er heerst hier een goed klimaat, het is als een warm bad waarin ik terecht ben gekomen. Ik heb vanaf januari al een dag in de week met Alwie meegelopen om de sfeer te proeven. Ik kan alleen maar beamen dat ik fijne collega's heb en dat de kwaliteit van de voorzieningen hoog is. Het zwembad is een trekker voor de regio, maar ook de sportaccommodaties liggen er netjes en goed onderhouden bij. Pluim voor de mannen van de buitendienst en de vrijwilligers die zich daar ook voor inzetten, klasse hoor! Dat heb ik ook tegen Alwie gezegd: 'Je laat het écht mooi achter!”

Gastvrij
Ontwikkelen met het oog op de toekomst is datgene waar de nieuwe directeur zich hard voor wil gaan maken. “Zoals gezegd wil ik niet alleen maar op de tent gaan passen, we hebben uitdagingen voor ons liggen: vernieuwen en uitbreiden, maar zeker ook gastvrij blijven. Waar zijn we sterk in en waarin onderscheiden we ons van de rest. Daar moet je op in gaan zetten. Dat geldt zeker voor het 'natte toerisme', zoals ik het zwembad omschrijf.”

Qua certificering zit het in Wierden wel goed. Onlangs heeft zwembad De Kolk weer het  Keurmerk Veilig & Schoon gekregen, waarmee wordt bevestigd dat het bad voldoet aan de strenge eisen op gebied van veiligheid en hygiëne. Maar ook de PSO-certificering is weer in huis gehaald. Daarmee laat de Sawe duidelijk zien dat ze zich als organisatie inzet op gebied van sociaal ondernemen. “We laten mensen naar vermogen bij ons werken in een afwisselende omgeving, zodat ze zich verantwoordelijk voelen voor hun taken en zich zelfstandig kunnen redden.”

Sportruimte
Ook voor de 'droge sector' staat Van Vendeloo voor uitdagingen. “We hebben mooie sporthallen hier in Wierden en Enter, daar mogen we trots op zijn. In heel veel plaatsen waar ik regelmatig kom zijn de voorzieningen écht een heel stuk minder hoor! Laten we het zo houden, zeker nu er in de Esrand ook een nieuwe sportzaal komt, passend bij de toekomstige ontwikkeling van de gemeente. Er was vraag voor nog een sporthal, maar de concrete behoefte aan sportruimte neemt af. Je moet niet bouwen voor leegstand. Een grote sportzaal voldoet in deze.” 

Weer open
Het zijn op z'n zachtst gezegd wel opmerkelijke tijden waarin de nieuwe directeur zijn werk mag verrichten. “Maar ik heb nog geen moment stilgezeten hoor, maar ben zeker blij dat er weer wat versoepelingen zijn en we het zwembad weer mogen openen voor bezoek.” Sinds woensdag 19 mei is het weer mogelijk om baantjes te trekken in het wedstrijdbad van De Kolk in Wierden. Telefonisch aanmelden is wel verplicht. Het gehele tijdschema is te vinden op www.dekolk.nl. “Je kunt vooralsnog een uur effectief zwemmen, met maximaal dertig personen in het bad. Daarvoor geldt nu een aangepast coronatarief van 3,50 euro.”