Zakelijk

Wisseling van de wacht bij zwembad De Kolk en Stichting Accommodaties Wierden Enter

Marcel van Vendeloo draagt stokje al weer over aan Marcus Schuddebeurs

Marcus Schuddebeurs.

WIERDEN – De in april aangestelde SAWE- en zwembaddirecteur Marcel van Vendeloo heeft zijn stek al weer verlaten. Sinds deze maand zit Marcus Schuddebeurs op zijn plek, nadat begin dit jaar Alwie Dijkhuis na lange staat van dienst met pensioen ging. Trots is Van Vendeloo niet zoals het nu is gelopen, “maar ik kreeg de kans van mijn leven aangeboden... dan kies je niet voor de organisatie, maar voor jezelf.”

Van Vendeloo is sportman, met een neus voor kansen en mogelijkheden. Voordat hij in Wierden aan de slag ging, was hij actief voor het zwembad in Amstelveen. “Hier in Wierden lagen en liggen nog steeds enorme uitdagingen! Ik zag het écht zitten om die aan te pakken en daar volop voor te gaan. Dat heb ik in het gesprek voor de Wiezer ook gezegd, ik zou niet 'zomaar eventjes' op de zaak gaan passen, het voelde meteen als een warm bad. Samen met mijn vrouw ben ik al naar wat huizen aan het kijken, maar dat laten we nu maar varen. Ik kreeg deze zomer namelijk een ander aanbod, meer richting coaching. Hoe leuk de uitdagingen voor De Kolk en de SAWE ook zijn, deze nieuwe baan sluit naadloos aan bij wat ik nog kan en wil. Je gaat niet over één nacht ijs, maar ik heb toch voor mezelf gekozen.”

Zwembadenwereld
De SAWE en het zwembad zouden daarmee weer stuurloos worden, maar de tweede kandidaat van de sollicitatielijst bleek nog beschikbaar: de 54-jarige Marcus Schuddebeurs. “Het toeval is dat ik Marcus goed ken uit de zwembadenwereld, die is klein namelijk. Ik weet uit welk hout hij gesneden is”, duidt Van Vendeloo. “Toen mij gevraagd werd of hij de oplossing was om het gat te dichten zei ik volmondig 'ja', meteen!” 

Markelo
De inwerkperiode voor Schuddebeurs is inmiddels achter de rug. In oktober en november hebben de twee samengewerkt en zijn er geleidelijk aan steeds meer taken naar de nieuwe directeur toegeschoven. “We hebben samen de spierballen laten zien. Zo maar plompverloren de zaak overnemen was voor ons beiden geen optie”, vertelt Schuddebeurs. “Ik werkte interim voor de gemeente Helmond, was senior op de afdeling sportzaken; een pittige tijd met lange werkdagen doordat een collega al enige tijd ziek is. De keus voor werken in Wierden is een logische stap, alleen geografisch gezien al, aangezien ik in Markelo woon. ” 

Gelredome
Schuddebeurs is iemand die van aanpakken houdt, zo blijkt uit zijn werkzame carrière. “Ik ben manager geweest van een groot schoonmaakbedrijf. Zestig uur per week was normaal en zeker geen uitzondering. Later ben ik in de sportwereld terecht gekomen, eerst al facilitair manager van het Gelredome. Daarna ben ik me gaan richten op kortstondige projecten, onder meer bij IISPA in Almelo, het sportbedrijf Deventer en het zwembad en de binnensportaccommodaties in Ermelo. Sport heeft me altijd geïntrigeerd. Ik hou van zwemmen, hardlopen en mountainbiken. Vroeger deed ik regelmatig aan triatlons mee.”

Ontwikkelingen
In Ermelo heeft Schuddebeurs onder andere de ontwikkeling van een nieuw zwembad van A tot Z meegemaakt. Die ervaring, kennis en kunde kan ook van pas gaan komen in Wierden. “We hebben een zwembad dat nog een jaar of vijftien mee kan gaan. Investeer niet grootschalig, maar pak het klein aan, met unieke innovatieve aanpassingen. De Kolk kan een interactief zwembad worden wat mij betreft, daar liggen veel kansen. Daarnaast ligt er nog veel open op gebied van meer gastvrijheid.” Ook de ontwikkeling van binnensportaccommodaties in de gemeente Wierden zijn punt van discussie. “Niet alleen de nieuwbouw op de Esrand, er is meer. Zaken moeten goed tegen het licht worden gehouden, ook met het oog op de demografische ontwikkeling. We moeten alle partijen serieus nemen en objectieve beslissingen nemen.”