Zakelijk

Maaike Sluijter is nieuwe directeur op Het Galjoen in lastige coronatijd

Maaike Sluijter, sinds een half jaar directeur van basisschool Het Galjoen.

WIERDEN – Basisschool Het Galjoen in Wierden is dit schooljaar gestart met de 39-jarige Maaike Sluijter als nieuwe directeur. Ze nam het stokje over van Mirelle Schuurman die twintig jaar, waarvan tien als directeur, aan de basisschool verbonden was. Inmiddels heeft de 'westerse dame' haar draai gevonden in Wierden. Ze geniet van de wijze waarop het team en de leerlingen de school een eigen gezicht geven en bovendien al jaren tot een succes maken.

Maaike is geboren en getogen in Alkmaar en werkte de laatste jaren in Amsterdam. Toch liet ze onlangs dat deel van Nederland achter zich. Van Twente had ze in eerste instantie wel gehoord, maar het dorp Wierden was compleet onbekend. “Mijn vriend komt uit Wierden, zodoende dat ik ook hier naar een baan ben gaan zoeken.” Alsof het zo hoorde te zijn vielen de puzzelstukjes op hun plek toen gelijktijdig een vacature als directeur van Het Galjoen beschikbaar kwam.

Journalist
Deze vervolgstap in haar werkzame leven komt niet geheel onverwacht. Al vele jaren is Maaike namelijk verknocht aan het onderwijs. Ze studeerde in Utrecht af aan de opleiding journalistiek, maar de pedagogische kant trok al van begin af aan haar interesse. “Ik schreef als freelancejournalist artikelen en verhalen voor opvoedkundige tijdschriften. Ik voelde in die tijd steeds meer affiniteit met het onderwijs en besloot in deeltijd de Pabo-opleiding te volgen.”

Master
En ook die opleiding werd met succes afgesloten en was het zodoende tijd voor de grote stap richting het onderwijs. “Een jaar of vijf stond ik voor de klas, maar merkte toen dat ik toch wel van uitdagingen in het leven houd. Ik ben ambitieus, wil mezelf steeds verder ontwikkelen, maar wel binnen het onderwijs. Zodoende heb ik de 'master' gehaald als intern-begeleider. En ook al sta ik nu niet meer voor de klas, het contact met ouders en kinderen blijft. Ik geniet ervan om te schakelen tussen kind, ouders, personeel, bestuur en overheid. Overigens komt mijn journalistiek achtergrond ook nog steeds goed van pas, ik schrijf erg veel, op beleidsmatig vlak en voor nieuwsbrieven.” 

Fijn dorp
De liefde bracht haar zoals gezegd naar het oosten van het land en daar heeft ze tot op heden geen spijt van. “De drukte van Amsterdam is fijn als je er in zit, maar ik mis het nu absoluut niet meer. Heerlijk, die rust en ruimte hier. Dat past denk ik nu ook wel bij de fase van mijn leven. Wierden is écht een fijn dorp om te wonen en te werken”, meent Maaike oprecht. “De mensen hier zijn open, het is geen gesloten gemeenschap waar je niet tussen komt als buitenstaander. En in Amsterdam en Alkmaar kom ik nog regelmatig om familie en vrienden op te zoeken, maar wat is het heerlijk om dan weer in Wierden thuis te komen.”

Eigen sausje
De aanstelling op Het Galjoen voelt als een warm bad, benadrukt Maaike. “Ik was echt zenuwachtig voor het sollicitatiegesprek, vooral omdat ik hier zó graag wilde werken. Gelukkig werd ik de volgende dag al gebeld! Ik leer de school steeds beter kennen en ik kom er graag. Je merkt dat Mirelle haar ziel en zaligheid in Het Galjoen heeft gestoken. Natuurlijk giet je er op den duur wel je eigen sausje over als directeur. Maar net als mijn voorganger sta ik niet boven het team en behandel ik iedereen gelijkwaardig. We zijn een grote school met bijna vierhonderd leerlingen, maar ik merk dat het totaal niet zo voelt. Het contact met iedereen is persoonlijk, veel teamleden kennen alle leerlingen bij naam. ”

Stil
Inmiddels is het schooljaar ongeveer halverwege, maar alleszins normaal verloopt het tot nu toe nog niet. “Je wilt de trots uitstralen die Het Galjoen verdient, maar door alle coronamaatregelen lukt dat niet. Zeker nu door de lockdown de lokalen grotendeels leeg zijn, maakt dat het werken wel anders is dan je eigenlijk wilt. Het voelt kil aan, ondanks dat we dagelijks onderdak bieden aan zo'n veertig tot zestig kinderen in kleine groepen voor noodopvang tijdens deze periode. Maar het is wel erg stil in het gebouw en overleg met collega's en ouders gaat online of telefonisch. Juist dat persoonlijke contact, dat wat je erg graag wilt, is nu niet mogelijk.”

Onderzoekend
De crisis zorgt er ook voor dat Het Galjoen snel heeft moeten schakelen en inspringen op nieuwe situaties, zoals online onderwijs. Daarnaast is het nu het moment om in de toekomst te kijken. “We willen ons nog verder gaan ontwikkelen als school. De kwaliteit van onderwijs is goed, maar met name op het gebied van onderzoekend leren en vaardigheden die van belang zijn in de 21e eeuw valt nog wat te winnen. Daartoe hebben we ook subsidie in het kader van 'Schoolkracht' aangevraagd, een impulsregeling gericht op innovaties binnen het onderwijs. In samenwerking met Tetem in Enschede steken we onder andere in op meer techniekles én co-teaching, op die wijze worden onze leerkrachten ook in dat proces meegenomen.”

Los van die toekomstige stappen wil Maaike het liefst dat alle leerlingen op een normale wijze in het gebouw les kunnen krijgen. “Dat we vanaf 9 februari weer iedereen mogen verwelkomen en op den duur ook weer ouders op onze school mogen toelaten, zodat de gewone gemoedelijke sfeer van Het Galjoen er is. Die wil ik graag als directeur weer meemaken, net als al die extraatjes voor de leerlingen zoals schooluitjes en carnaval! Dan maak ik dat ook voor het eerst in mijn leven mee”, vertelt Maaike lachend.