Zakelijk

Kleurrijk stipwerk vanuit Aruba naar Zuna en gelieerd aan Enterse klomp

ZUNA – Stipwerk in allerlei opvallende kleuren: het is de stijl die Henriëtte Wardenaar inmiddels met succes hanteert voor haar eigen onderneming Studio Zuna, in het buitengebied van Wierden. Het bedrijfje bestaat op de kop af tien jaar. Maar sinds de stippen zijn geïntroduceerd, begint met succes een eigen stijl en lijn in de kunstwerken te ontstaan. “Ik noem het luxe plattelandskunst uit Zuna, het moet een naam hebben hè”, lacht Wardenaar ingetogen.

In het dagelijks leven is ze als beheerder van Kulturhus Irene werkzaam. Door de coronamaatregelen zijn er echter al maanden geen evenementen, bijeenkomsten en feesten in die accommodatie en is er zodoende meer tijd beschikbaar voor het scheppen van kunst. Een opleiding in de kunst heeft Henriette nooit gevolgd; wel heeft ze ervaringen in de textiel en daardoor gevoel voor styling en kleur. Het maken van de kleurrijke werken gaat als vanzelf. “Ik vind het mooi om verhalen te vertellen, of als het ware te maken, door middel van kunst. Als je er maar gelukkig en blij van wordt, het moet vooral een positief gevoel geven.” 

Koraal stippen
Het idee om al stippend kunst te creëren is op Aruba ontstaan. Bij een vriendin aldaar werden de eerste stippen tijdens een 'creatieve middag' gezet. “Mijn vriendin had een kleine verzameling van zwerfhout, schelpen en koraal. Ik ben dat koraal van stippen gaan voorzien, gewoon met de kop van een spijker. Zo ontstond een afbeelding van een luchtballon; ik ben hobbymatig namelijk ook veel betrokken bij ballonvaarten, zodoende.” Daarmee was de basis gelegd voor hetgeen nu in Zuna wordt gemaakt. De spijker heeft plaats gemaakt voor professioneel materiaal en de werken hebben vaak een diepere betekenis. “Dit hart bijvoorbeeld, bestaat uit een stippatroon. Maar op de achtergrond lees je allemaal zingevende teksten, quotes van bekende wereldburgers.”

De meeste kunstwerken die Wardenaar maakt zijn voorzien van stippen: van badeendjes tot canvas en wenskaarten en van keukenschorten tot echte (Enterse) klompen. De wenskaarten zijn onder andere verkrijgbaar bij enkele streekproducenten in Notter en Zuna en bij kantoorboekhandel Reterink in Wierden. 

Schuitemaker klompen
De gedreven kunstenares heeft nauwe contacten met klompenmaker Schuitemaker uit Enter. Een heuse 'klompenlijn' is beschikbaar, zoals klompen met flinke hakken, klomp-nestkastjes en geboorteklompjes. De meeste voorzien van kleurig en herkenbaar stipwerk, maar ook met andere afbeeldingen naar ieders wens.

In de monumentale, houten boerenschuur in Zuna is voldoende ruimte om haar werk te presenteren. De kleurrijke werken komen goed tot hun recht in deze authentieke ruimte. Ook heeft de Enterse klompenmaker Schuitemaker enkele producten tentoongesteld, om zo een beeld te tonen van het aloude ambacht ‘klompen maken’. “Graag hadden we het publiek mee willen laten genieten in het paasweekend.  Maar door de maatregelen kan ik helaas geen officiële expositie houden. We gaan er nu mooi beeldmateriaal van maken en wellicht kunnen we de deuren op een ander tijdstip nog eens openen voor publiek.”

Meer informatie over het stipwerk en de mogelijkheden is te vinden op www.studiozuna.nl