Zakelijk

Horeca-eigenaar Eef Nieuwlaar snakt naar vol restaurant en evenementen

Eef Nieuwlaar.

WIERDEN – De horeca in Nederland heeft het zwaar. Inmiddels gelden al zo'n elf maand lang zware restricties vanuit de overheid, waardoor een gezellig bezoek aan je favoriete kroeg, danscafé, discotheek of restaurant al lange tijd niet meer mogelijk is. Eef Nieuwlaar runt samen met zijn vrouw Elly restaurant De IJzeren Pot aan de Rijssensestraat in Wierden en Het Strandpaviljoen op recreatiepark Het Lageveld. Ook zij gaan gebukt onder deze pittige maatregelen en missen daardoor vooral de klanten, de bediening, de drukte, de sfeer, de evenementen...

Bij de pakken neerzitten en sikkeneurig de situatie bekijken past niet bij Eef. In het dorp dorp is hij ook bekend als 'de snor'. Hij houdt van aanpakken en dat harde werken in de horeca heeft hij van huis uit meegekregen. Zijn ouders waren eigenaar van een kroeg in Almelo, toentertijd – we hebben het over de jaren zestig – nog een bruisend uitgaanshart van Twente. Na omzwerving door het hele land vestigde Eef zich uiteindelijk in 2003 in Wierden en opende De IJzeren Pot. Sinds enkele jaren is hij eveneens actief op recreatieplas Het Lageveld, waar Het Strandpaviljoen vooral een ideale uitvalsbasis is voor grote evenementen, feesten en partijen.

Afhalen en bezorgen
Eef leeft van en voor de horeca, met een voorkeur voor de restaurantbranche. “In het café van mijn ouders heb ik genoeg meegemaakt en gezien waar ik persoonlijk niet rustig mee om kan gaan, ik heb namelijk nogal een kort lontje.” Met zijn restaurant de IJzeren Pot heeft hij naam en faam gemaakt in de regio en die waardering zorgt ook nu in deze beroerde tijd voor de broodnodige omzet. De afhaal- en bezorgdienst van donderdag tot en met zondag levert wat centen op al was dat in de eerste lockdown een groter succes dan op dit moment. Ook de overheidssteun is een welkome aanvulling, vertelt Eef, “al is die een stuk minder rooskleurig dan iedereen denkt. Het zijn moeilijke tijden, je teert nu in op je pensioenvoorziening. Maar ik wil niet al te negatief zijn en kijk maar niet te ver vooruit. Wie dan leeft, wie dan zorgt.”

Borrels en partijen
Ondanks de economisch slechte tijd, biedt Eef zijn negen man personeel nog steeds een baan. Wel is er een rooster opgesteld voor wisselende diensten en nieuwe activiteiten, zoals een eigen bezorgdienst en de bezetting op zaterdag en zondag van Het Strandpaviljoen. “Je doet dit allemaal met het doel dat je uiteindelijk weer kan genieten van mensen in je zaak, het echte contact met klanten en die mooie evenementen en partijen. Daar kijk ik écht naar uit, vooral dat mis ik! Zeker omdat we de mooiste tijd van het jaar, de decembermaand ook geen feestjes en borrels hebben mogen verzorgen.”

Toch investeren
Momenteel wordt het geduld van horecamensen enorm op de proef gesteld door het nogal zwalkende beleid van de overheid. Echt vooruitzicht is er nog niet, “ik gok dat we in mei misschien weer iets mogen”, verwacht Eef. Met dat in het verschiet heeft hij wel geïnvesteerd in zijn zaak, zoals nieuwe kussens voor het terras en frisse vloerbedekking in het hele restaurant. Ook wordt gewerkt aan een nieuwe kaart. “Wat kijk ik uit naar dat moment dat we weer ruimte kunnen bieden aan iedereen die dat wil. En dat zijn er denk ik velen, want op een gegeven moment komen de muren thuis toch op je af?”

The Box of Love
Voordat het zo ver is, biedt de IJzeren Pot een 'take away' menu. Even bellen en een keuze maken uit een aantal smakelijke voor, hoofd en nagerechten. “We hebben bewust gekozen voor een redelijk groot aanbod en juist die gerechten die je niet in de supermarkt vindt.” Ook met het oog op de Valentijnsdagen onderscheidt de IJzeren Pot zich middels een 'Love 2 Share' tweepersoons menu, gepresenteerd in 'The Box of Love'. Twaalf unieke gerechtjes en een gratis dessert, die je kunt delen met jouw valentijn op 12, 13 en 14 februari. Het Strandpaviljoen is elke zaterdag en zondag geopend, ongeacht de weersomstandigheden. Daar kun je onder andere koffie of warme chocolademelk afhalen of soep, pannenkoeken en friet met snacks.

Reacties

Dag Eef, Als het weer mogelijk is wil ik wel in overleg met de leden van Factory East een optreden geven bij jouw paveljoen op het lage veld of op een mooie vrijdag namiddag en vooravond of zaterdag namiddag en vooravond om zodoende  plubliek te trekken op het terreas. wij spelen van covers uit de jaren 70-80 t0t nu.

Gr, Jan Braamhaar.

Lieve Eef en Elly

Jullie zijn toppers en zijn mensen die altijd heel hard gewerkt hebben en veel hart hebben voor hun zaak. Wij hopen dat deze toestand snel over is. Houd nog even vol het komt vast goed. Dikke knuff

Jos en Carla