Zakelijk

Horecagelegenheden noodgedwongen grotendeels op slot

Ellen Egberts: omzet van één op andere dag naar nul euro!

WIERDEN – Daar waar op een zaterdagavond de gasten er figuurlijk met de benen uithangen, is het thans uitgestorven. Café Tante Ell aan de Nijverdalsestraat in Wierden houdt de deuren de komende weken noodgedwongen dicht. Daarmee volgt ze de maatregel die de overheid heeft opgelegd om het verspreiden van het coronavirus tegen te gaan.

 

De persconferentie vanuit Den Haag, op zondag 15 maart, kwam hard binnen bij Ellen Egberts. Ze is uitbater van de Wierdense horecagelegenheid Tante Ell. “Zo heb je nog een enorm drukke vrijdagavond en zo moet je op zondag de gasten binnen een half uur de deur wijzen. Laat het duidelijk zijn, ik sta echt compleet achter deze maatregel hoor. Je moet het wel op deze wijze doen, anders zou er een enorme toestroom naar de horeca zijn om nog gauw even wat te drinken of te eten met z'n allen. Maar het komt wel even keihard binnen! Het huilen stond me echt nader dan het lachen. Als er geen gasten waren geweest, dan was ik echt wel even los gegaan.”

 

Hartverwarmende berichtjes

De geur van verschraalt bier is nog aanwezig in haar café, maar de gordijnen zitten al een paar weken potdicht en de deuren op slot. Het enige wat je hoort is het gezoem van de koeling dat vanachter de bar vandaan komt. Ellen zit aan de bar. Alleen. “Het is een bijzondere situatie”, verzucht ze. “Wat wel ontzettend lief is, dat zijn de hartverwarmende berichtjes van vaste gasten. De telefoon stond de dagen na de sluiting roodgloeiend en de appjes met steunbetuigingen stroomden binnen.”

 

Het leven van Ellen is ineens 180 graden omgedraaid. “Zo werk je nog tachtig uur in de week en zo zit je ineens thuis. En laat ik daar nou heel slecht tegen kunnen, ik kan echt niet stilzitten, ben een onrustig type haha. Op dit moment is het nog wel te doen, ik kom nu toe aan klusjes die anders blijven liggen. Zo kan ik het hele café eens heel erg goed schoonmaken. En verder ben ik bezig met het uitzoeken van de voorraad. Wat is houdbaar en wat niet. De volle tank bier is niet eeuwig houdbaar... Gelukkig is Heineken heel erg coulant en staan ze garant voor eventuele financiële schade wat dat betreft. Tja, je omzet is nu gewoon nul en alle vaste lasten, die lopen gewoon door.”

 

Weer harde klap voor horeca
Creatief omgaan met de situatie en iets oppakken in deze coronaperiode zit er wat Ellen betreft niet in. “Je ziet restaurants nu maaltijden bezorgen en afhalen, dat is met bier geen optie, dat haalt iedereen in de supermarkt. Dit moet inderdaad geen maanden gaan duren, dat houd je niet vol. Dat komt ook omdat we in de horeca de laatste jaren al pijnlijke klappen hebben gekregen, denk aan het bannen van de rokers en het verhogen van de leeftijd waarop alcohol genuttigd mag worden. Gelukkig zie je nu ook landelijke initiatieven die ontstaan, zoals 'Help de horeca'. Zolang de onzekerheid er is hoe lang en in welke mate dit allemaal gaat duren, kunnen wij ook niks. Dit is geen risico dat je in kan calculeren.”

 

Los van het feit dat voor Ellen er in deze periode geen cent verdiend wordt, ziet ze ook andere problemen ontstaan. “Ik hoop dat de jongeren inzien dat deze maatregel niet zo maar is. Zij spreken nog nog af in de keet, omdat alle cafés en discotheken dicht zitten. Het zou goed zijn als ouders dit ook met die jongeren gaan bespreken.” Daarnaast vreest Ellen dat de sociale distantie gevolgen heeft voor de senioren. “Het café heeft een belangrijke sociale functie, het is echt niet alleen maar een plek om dom te zuipen. Er komen hier vaste groepen, ook ouderen, om te kaarten of om elkaar eens per week even te spreken. Zij hebben nu ook geen ruimte waar ze samen kunnen komen, dat vind ik zeker iets om te benoemen.”