Zakelijk

Bouwbedrijf Jannink uit Hoge Hexel timmert al honderd jaar aan de weg

Gerrit en Frank Jannink.
Gerrit en Frank Jannink.

WIERDEN – Bouwbedrijf Jannink, gevestigd aan de Oude Schoolweg in Hoge Hexel, bestaat honderd jaar. Dit eeuwfeest gaat niet met stille trom voorbij, zo rolt er een luxe jubileumboek van de drukpers en krijgt het personeel een uitgebreide vrijdagmiddagborrel aangeboden in 't Coopmanshuys. We duiken met de huidige eigenaars Gerrit en Frank Jannink de bedrijfsgeschiedenis in, ten kantore, op de locatie waar het honderd jaar geleden allemaal begon.

Gerrit en Frank runnen samen het jarige bedrijf. Zij zijn inmiddels de derde generatie, nadat hun ouders (Antoon en Bernhard) en oom Gerhard het weer van opa Bernardus hadden overgenomen. De basis van het bedrijf werd in ieder geval in het jaar 1920 gelegd, ergens in september. Het was de tijd van de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. Bernardus startte de onderneming als eenmanszaak in een schuurtje bij huis. Hij richtte zich met name op de agrarische sector, bouwde kapschuren, erfafscheidingen en herstelde wagenwielen. “Hij was handig, echt vakmanschap. En in die beginjaren maakte hij ook nog lijkkisten”, vertelt Gerrit.

 

Gunfactor

Het werk werd in eerste instantie vooral met de hand verricht en bovendien nog in combinatie met het houden van enkele varkens om zeker te zijn van wat inkomen. Van de eerste inkomsten werd al gauw een zaagmachine aangeschaft, waardoor het werk sneller kon worden verricht. Mede door de hoge gunfactor groeide het bedrijf als kool en Bernardus werkte van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. Zijn vrouw Geertruida nam de opvoeding van hun zes zoons en twee dochters voor rekening.

Toen hun kinderen oud genoeg waren, besloot Bernardus om een stapje terug te doen en zo traden in 1947 na zorgvuldig familieoverleg de zonen Gerhard, Bernhard en Antoon in de directie en kort daarna werd ook extern personeel aangetrokken, mede vanwege de hausse aan klussen na de Tweede Wereldoorlog. In de jaren zestig werd daarom een nieuwe, goed geoutilleerde werkplaats met inpandig kantoor gerealiseerd aan de Oude Schoolweg. Dat werd de basis voor de hoogtijperiode in de zeventiger en tachtiger jaren. In die tijd komen ook Frank en Gerrit op de loonlijst. “Eerst vakantiewerk, later vast. Ik denk dat we zo'n vijftien jaar écht op de werkvloer hebben rondgelopen, dus in de bouwput zelf”, diept Frank op. “We hebben beiden een administratieve achtergrond, ik weet nog dat ik alles wilde, behalve werken in de bouw zelf haha. Op dat moment was het dus best verrassend om toch in dit bedrijf aan de slag te gaan.” Gerrit beaamt dat. “Het is wel fijn dat we echt met de poten in de klei hebben gestaan, dan weet je waar je over praat.”

 

Overname

In 1990 nemen de beide heren de onderneming over van hun ouders, waarna vijf jaar later de oude werkplaats wederom vernieuwd en uitgebreid. Het zijn die jaren dat het goed gaat met de Hexelse onderneming. Toch heeft ook Jannink in het eerste deel van deze eeuw last gehad van de crisis, maar heeft het bedrijf door gezonde bedrijfsvoering weten te overleven. “Hard werken en op 't tandvlees bijten. We hebben afscheid moeten nemen van goed personeel, waarvan er overigens inmiddels ook weer een aantal terug is gekomen”, aldus Gerrit. “Op dit moment werken we met een mooie, vaste groep van medewerkers. Het grote verschil met eerder is dat we nu meer met zzp'ers en onderaannemers werken die we inhuren als we ze nodig hebben. We hebben nog steeds vele mooie klussen in de regio. Naast de vele kleine opdrachten waar we heel erg blij mee zijn, met name ook de luxe woningbouw. De agrarische bouwklussen zijn in de loop der jaren verdwenen, net als die bedrijven zelf. Het merendeel van het werk is op een afstand van maximaal een uur rijden. We willen het dicht bij huis houden, dat past bij ons bedrijf. Op vrijdagmiddag moet je tijd hebben voor de 'vrijdagmiddagborrel' en niet uren in een busje in de file staan. We willen die tijd juist doorbrengen met al onze personeelsleden. We delen lief en leed. Onze jongens zijn namelijk de ambassadeurs van het bedrijf. De liefde komt echt van twee kanten.”

Nog steeds zijn er in de kern van Wierden vele panden te vinden die door de stenenleggers van Jannink zijn verrezen, waaronder imposante appartementencomplexen aan de Rijssensestraat en Kerspel. “Maar ook het vorig jaar gesloopte 'nieuwe' deel van het Sint Jans gebouw was door ons gebouwd. Nu dat weer gesloopt is, besef je pas hoe snel de tijd en de ontwikkelingen gaan”, meent Frank. De twee heren zien de toekomst rooskleurig tegemoet. “We willen blijven vernieuwen, zonder concessies te doen aan het Twentse noaberschop. Onze overgrootvader Bernardus Jannink had het niet anders gewild.”