Zakelijk

Rijssenaar krijgt gouden draagspeld en legpenning

Bennie Slagman schildert al vijftig jaar voor Höften

Bennie Slagman is al vijftig jaar in dienst bij Höften Strakschilders.

WIERDEN/RIJSSEN – Bennie Slagman uit Rijssen is schilder pur sang. Sinds zijn vijftiende is hij verknocht aan kwast en verf en heeft als het ware verf door zijn aderen stromen. Afgelopen vrijdagmiddag werd hij tijdens de vrijdagmiddagborrel in de hal van Höften Strakschilders in Wierden gewaardeerd voor zijn vijftig jaar trouwe inzet voor dit Wierdense bedrijf. “Ja, dit is eigenlijk wel een unicum”, vertelt Slagman als hij beseft dat hij een halve eeuw aan zijn eerste werkgever trouw is. Dat komt eigenlijk niet meer voor. “Ik heb er nooit over nagedacht om bij een andere schilder in dienst te gaan, ook niet toen ik gevraagd werd. Waarom zou ik... Ik had en heb het hier nog steeds naar m'n zin!”

De inmiddels 65-jarige Slagman kwam in 1971 in dienst van het Wierdense schildersbedrijf. En ook al is het vijftig jaar geleden, hem staat dat nog bij als de dag van gister. “Ja, wat vliegt de tijd. Ik was nog maar net van school en wilde eigenlijk iets in de richting van reclameschilderwerk. Mijn vader was trouwens ook van mening dat ik maar schilder moest worden. Dat vond hij wel handig, aangezien mijn andere broers ook in de bouw werkten, elk met een ander beroep. Ik had de ambachtsschool afgerond en nadat ik op vrijdag mijn gesprek bij Höften achter de rug had, kon ik die maandag er op al meteen aan de slag in het Drenthse Zweelo. Mijn eerst klus was daar om acht woningen te schilderen.”

Kinderlijk ondeugend
Vaktechnisch is er al die jaren niet veel veranderd, alleen de wetgeving. Die is flink strenger geworden, maar “dat is alleen maar goed”, meent Slagman. “Zonder tuigje het dak op is er niet meer bij en het schilderen van een enorme silo, tientallen meters hoog op een ladder zoals ik dat toentertijd in Groningen heb gedaan... Nee, dat kan nu echt niet meer.”

Er ging dan ook wel eens wat mis, maar volgens de kwieke Rijssenaar valt dat allemaal nog wel mee: van gebroken benen, polsen en ellebogen tot een afgezaagde pink en ringvinger, maar verder... Het heeft de lol en het plezier in het vak zeker niet getemperd. Dat blijkt ook uit de waardering die zijn collega's voor hem hebben als huidig eigenaar Hendrik Höften het woord neemt tijdens de borrelmiddag. “Bennie, je bent een fijne vent, houdt er van om wat kattenkwaad uit te halen, bent kinderlijk ondeugend, maar ook recht voor je raap, bovendien een harde werker en kan goed met klanten omgaan. Maar misschien nog wel het belangrijkste: je schildert iedereen er uit!” Bennie geniet zichtbaar, z'n ogen glimmen als hij alles rustig in zich opneemt.

De warme woorden typeren Slagman. Jarenlang werkte hij met zijn vaste maat Dinand Beldman, maar die verkoos vijf jaar terug een andere werkgever, voor een nieuwe uitdaging binnen een groot concern. Sindsdien geniet Slagman er van om in hoofdzaak alleen zijn schildersklussen voor Höften te klaren, veelal voor bouwbedrijf Kamphuis, zoals nu in Hoevelaken.

De waardering voor deze trouwe medewerker werd in het bijzijn van alle collega's, zijn vrouw Willemien en kleinzoon Bennie (ook toekomstig schilder!) door de echtgenote van wijlen Gerhard Höften (Graads) middels de gouden draagspeld, een erepenning en certificaat overduidelijk. Nu de pensioengerechtigde leeftijd nabij is, lonkt de rust. Bennie peinst er echter niet over om Höften te verlaten. “Ik blijf hier zeker nog een dag of twee per week werken!”