Zakelijk

“Verkoop van sieraden is en blijft emotioneel”

Adrie en Irma Denissen sluiten na 31 jaar het boek als juweliers

Adrie en Irma Denissen.
Adrie en Irma Denissen.

WIERDEN – De kleinkinderen van Adrie en Irma Denissen mochten zaterdag 29 februari om 20.00 uur symbolisch de deur van de juwelierswinkel aan de Stationsstraat in Wierden sluiten. Een mooiere afsluiting van hun werkzame leven kon het echtpaar eigenlijk niet bedenken. De twee gedreven ondernemers hebben na 31 actieve jaren hun winkel gesloten en daarmee heeft de kern Wierden geen juwelier meer. “We zijn beiden 65 jaar. Waarom dan nog door gaan als het eigenlijk niet meer hoeft en je nu in gezondheid nog kan genieten van de mooie dingen”, duidt Adrie hun gezamenlijke keuze.

De royale winkelruimte is zo goed als leeg, de laatste maanden waren een succes. Geen koopjesjagers, maar vooral heel veel vaste klanten, weet Irma. “Je wilt niet weten hoeveel flessen wijn en bloemen we inmiddels thuis hebben staan haha. Het is prachtig om zo te zien dat je gewaardeerd werd als juwelier.” Adrie vult aan: “We moeten nog van alles opruimen. Maar we doen het dan ook rustig aan. Waarom haasten? Ik heb een hekel aan stress. Deze hele maand gaan we alles opruimen en uitzoeken een groot deel van de accessoires, bustes en decoratiematerialen geven we aan collega-juweliers. Die ken ik nog uit de tijd dat ik nog in loondienst werkte. En zodra de winkel leeg is, kan de RegioBank er in trekken.” De RegioBank verkast in april vanaf de Stationsstraat 16a iets verderop naar de Stationsstraat 15, het pand van Denissen.

 

Eerst uit elkaar halen

Adrie heeft straks volop tijd voor z'n hobby's en dat zijn er nogal wat weet ook zijn echtgenote. “Hij is erg handig, maakt alles zelf. Z'n schuur thuis staat vol gereedschap en spullen, ik zie de orde er eigenlijk niet in, Adrie wel”, vertelt Irma lachend. “Ja klopt, ik kan moeilijk iets weggooien, het komt altijd wel een keer van pas. In de schuur heb ik een loodgietersafdeling, elektro-afdeling en ga zo maar door. Ik ben technisch, dat is al van jongs af aan zo. Toen ik als jochie een Fleischmann trein kreeg, haalde ik 'm eerst helemaal uit elkaar en dan ging ik er pas mee spelen. Dat is eigenlijk met veel dingen zo geweest. Eerst kijken en uitzoeken hoe iets werkt.”

Dat technisch vernuft heeft er ook toe geleid dat Adrie als goudsmid aan de slag is gegaan. “Het is een veelzijdig beroep. Ik heb met plezier achter m'n werkbankje gezeten om zelf sieraden te ontwerpen en te maken vanuit een staafje goud of zilver.” Daarnaast heeft ook het herstellen van horloges hem geïntrigeerd. Adrie pakt een plastic bakje, met daarin delen van elektronische uurwerkjes. “Hier moet je kijken”, zegt 'ie enthousiast, terwijl hij een vergrotende bril op zet. “Dit is toch prachtig om te zien!? Daar zie je een paar minuscule tandwieltjes, op dat spoeltje zitten meters koperdraad en dit kleine magneetje is als het ware de motor. Dan kun je al wel nagaan dat het verwisselen van een batterij bijvoorbeeld ook secuur werk is. Met onkunde is een horloge zo defect.”

 

Schandplek van Wierden

Irma en Adrie hebben 31 jaar lang met plezier in de winkel gewerkt. Daar waar het in 1989 begon in een klein pandje – huidige locatie van Ruben's Coupe – met het onthullen van het naambord door toenmalig wethouder Lucas Getkate is Denissen uitgegroeid tot een begrip in de regio. Ondanks dat Van den Broeke en Wolters ook nog als juweliers in Wierden actief waren, ging het ook bij Denissen voor de wind. Irma rolde vanuit het bankwezen zo in de winkel, Adrie was al werkzaam in de juweliersbranche als goudsmid.

Wegens ruimtegebrek werd in 1995 het huidige, nieuwe pand betrokken. “We hadden geen doorgroeimogelijkheden meer en besloten om de oude smederij te kopen; dat was een oude schuur op de plek van de huidige winkel. In het gemeentehuis werd het gekscherend ook wel de schandplek van Wierden genoemd”, herinnert Adrie zich nog. “Onder architectuur van Harry Bekhuis hebben we in eigen beheer het nieuwe pand gebouwd, waar we tot en met februari met plezier hebben gewerkt.”

Ondanks dat de twee straks veel tijd hebben voor de kleinkinderen en vele hobby's – Adrie brouwt z'n eigen pittige biertjes, houdt enorm van muziek op goede geluidsinstallaties, klust graag in en om huis en is vaak op de golfbaan te vinden; Irma zingt graag bij oratoriumverenging Toonkunst Almelo en is van plan om ook de golfbaan te betreden – wordt de winkel door de twee zeker gemist. “Het werkbankje gaat mee naar huis hoor”, lacht Adrie. Irma denkt even en gaat het klantcontact missen, verzucht ze. “Je helpt mensen aan iets moois, een sieraad heeft een emotionele waarde, dat moet goed zijn ongeacht de waarde of grootte.

We hebben bij ons afscheid onder het genot van een hapje en een drankje ontzettend veel lieve en leuke reacties gekregen, dan weet je dat je je werk goed hebt gedaan. We wilden de sluiting ook absoluut niet stilletjes voorbij laten gaan. En trouwens, ook dankzij Elma Meijer hebben we het tot een succes weten te maken. Zij is vijftien jaar lang een rots in de branding geweest; eigenlijk maakt ze gewoon deel uit van onze familie.