Uitgaan & Cultuur

Wierdense vrachtwagenchauffeurs in actie voor eenzame beroepsgenoten tijdens Kerst

WIERDEN – De telefoons van de Wierdense vrachtwagenchauffeurs Henk Jan Schippers en Johan Lohuis staan deze dagen roodgloeiend. De twee springen weer in de bres voor buitenlandse collega's, die tijdens de kerstdagen noodgedwongen op een parkeerplaats moeten verblijven, ver van huis en haard. Het doel is om kerstpakketten samen te stellen en deze op vrijdag 24 december rond te brengen. Om de pakketten goed gevuld te krijgen is een online doneeractie gestart. Bij het ter perse gaan van deze krant stond de teller reeds op 1.300 euro. De twee heren hebben het doel op tweeduizend euro gesteld; het lijkt er dus op dat ze dat ruimschoots gaan halen.

De pakketactie moet gewoon een traditie worden, dat merk je aan alles als Johan en Henk Jan enthousiast vertellen over het succes van voorgaande editie. Johan: “Vorig jaar hadden we uiteindelijk honderd dozen goed gevuld. Bedrijven in de regio, maar ook onze collega's zijn enthousiast om iets te kunnen betekenen voor die eenzame chauffeurs die lange internationale ritten maken. Iedereen wil wel iets terug doen voor de mensen die daar verplicht op een parkeerplaats moeten verblijven tijdens de kerstdagen. Nu kun je zeggen dat ze daar zelf voor gekozen hebben, maar zij zorgen er wel voor dat producten en materialen hier bij ons bezorgd worden." 

Nepal
Het idee is twee jaar geleden ontstaan. Henk Jan is in het dagelijks leven vrachtwagenchauffeur en weet dus hoe het is om lange tijd onderweg te zijn. Hij besloot om samen met zijn kinderen een aantal pakketjes rond te brengen. “Ik wilde wat voor een ander doen; mensen die het minder hebben. Ik heb toen daarom van mijn kerstgratificatie een paar pakketjes samengesteld.” En zo trof hij op een parkeerplaats een vrachtwagen waar nog een lichtje in de cabine brandde. De chauffeur was afkomstig uit Nepal en bleek al anderhalf jaar van huis te zijn; een bijzondere ontmoeting die er toe heeft geleid dat ook dit jaar weer pakketten worden samengesteld.

Het doel is om weer wat gezelligheid en menselijkheid over te brengen op deze kerstavond. Er wordt gestart bij de grens bij Lonneker, om vervolgens via de A1 af te zakken richting Apeldoorn. Op alle parkeerplaatsen wordt even gestopt. Het korte bezoek, de ontmoeting en de overhandiging van het kerstpakket zorgt voor de spreekwoordelijke warmte voor deze eenzame chauffeurs. Johan en Henk Jan hebben het vele voorbereidende werk er graag voor over. “Ze hebben vaak ook een gezin en kinderen. Zet alle vooroordelen eens opzij en kijk met andere ogen naar deze mensen...”, spreekt Henk Jan recht uit zijn hart.  

Gelddonaties
Nu de eerste donaties binnen stromen, begint het binnenkort weer het samenstellen van de pakketten. De huiskamer staat dan vol, evenals het tuinhuisje en een partytent. Hectisch, maar wel gezellig. “Waar we vorig jaar vooral veel goederen kregen, zetten we nu voornamelijk in op gelddonaties”, vertelt Henk Jan. “En dan maakt het niet uit of dat groot of klein is, alles helpt! Op die manier kunnen we de pakketten zelf samenstellen, met producten die goed van pas komen en bovendien ook niet kunnen bederven. We gaan overigens wel weer een samenwerking aan met 't Coopmanshuys voor een verse warme maaltijd voor de chauffeurs.”

En waar vorig jaar een Poolse collega nog als tolk mee op pad ging, is dit jaar tekst en uitleg in dertien verschillende talen op een kaartje gedrukt. Zo is voor elke chauffeur duidelijk waarom we dit doen en waar het gebaar uiteindelijk om draait”, verduidelijkt Johan. “Bovendien komen we op die manier ook te weten of de chauffeur kinderen heeft, dan kunnen we er nog een knuffel bij doen. De dames van het 'breicafé' uit Hoge Hexel zijn daarvoor ook al weer volop bezig!”

Voor wie een bijdrage wil leveren, kan contact opnemen met Johan (06 – 53 63 10 95) of Henk Jan (06 – 29 49 15 96) of kijk op Facebook (www.facebook.com/Truckers-for-Truckers-103621305018115). Het is ook mogelijk om een donatie te doen via www.doneeractie.nl/kerstactie-2021-truckers-for-truckers. Indien er na de actie producten overblijven, worden deze overhandigd aan Stichting Bowie in Wierden.