Uitgaan & Cultuur

Streekwinkel, loterij, lampionnenroute en bonnenactie

Wierden viert Sunte Mart'n 2022 komende dagen in beknopte vorm

WIERDEN – Het Sunte Mart'n-weekend staat voor de deur, maar vanwege de nog geldende coronarestricties gaan de festiviteiten dit jaar niet door. Om het evenement niet helemaal in stilte voorbij te laten gaan, pakken de winkeliers in de kern van Wierden de komende dagen – voor zover mogelijk – feestelijk en sfeervol uit. Grote klappers zijn de kassabonnenactie op vrijdag, zaterdag en maandag met een prijzenpot van duizend euro én de lampionnenroute voor kinderen op de vrijdagavond. Tevens is er het Sunte Mart'n streekwinkeltje, waar behalve lokale producten ook loten van de 'verlotterieje' te koop zijn. Wie weet win je een tas met streekproducten ter waarde van vijftig euro!

“Wat goed dat jullie dit weer doen”, “fijn dat we zo toch een beetje kunnen proeven aan Sunte Mart'n”. Zo maar wat opmerkingen die te horen waren in de eerste dagen dat het Sunte Mart'n streekwinkeltje open was. Dat vertelt Rob Kortenhorst, één van de vrijwilligers achter het Wierdense najaarsevenement. “Dan blijkt dat veel mensen Wierden een warm hart toedragen en graag iets kopen dat zijn oorsprong vindt in of zijdelings te maken heeft met Wierden. Of dat nu de befaamde snert van de Lions is, rookworst of balkenbrij van plaatselijke slagers, aardappelen van Wierdense grond of producten die gemaakt zijn op een dagbesteding bij een zorgboerderij hier in Wierden. Veel Wierdense ondernemers verlenen hun medewerking aan het winkeltje dat door Stichting Sunte Mart'n wordt gerund in de periode rond die eerste maandag in november.” De leuke hebbedingen, maar ook lekkernijen zoals speculaas, speciaal brood en ouderwets snoep vindt gretig aftrek. 

Kassabonnenactie
Om de sfeer van Sunte Mart'n verder ook in de dorpskern te krijgen, zijn de grote doeken met foto's van weleer weer opgehangen. Daarnaast leggen de ondernemers op vrijdag, zaterdag en zondag de rode lopers uit en zijn er in diverse winkels speciale acties. Om het winkelen in de Wierdense dorpskern deze dagen nog eens extra aantrekkelijk te maken organiseert de Wierdense Winkeliersvereniging (WiWi) een kassabonnenactie. Doe je inkopen bij één van de deelnemende winkels, dan maak je kans op een waardecheque. In totaal zit er duizend euro in de prijzenpot, waarmee deelname goed beloond wordt. Schrijf je naam, telefoonnummer en mailadres op de kassabon en deponeer die in de daarvoor bestemde rode brievenbus bij het Sunte Mart'n streekwinkeltje aan de Nijverdalsestraat 20 (naast de fietswinkel van Van den Broeke). Dat kan tot en met maandagmiddag 1 november. Om 18.00 uur worden uit alle inzendingen de winnaars getrokken. Deze trekking is live te volgen via de Facebookpagina van de winkeliers (www.facebook.com/wierdenbuitengewoonwinkelen).

Lampionnenroute
Maar niet alleen volwassenen worden verrast, ook voor kinderen is het leuk om op vrijdagavond naar de winkelkern te komen. Er is dit jaar wederom geen georganiseerde lampionoptocht, maar wél een lampionnenroute. Kinderen mogen met een lampion naar het centrum komen om vervolgens bij winkels snoep of wat anders lekkers op te halen. Hieronder een overzicht van de winkels waar in ieder geval wat lekkers te halen is. Ook is er een kleurplaatwedstrijd, in deze krant (evenals vorige week) staat een kleurplaat afgedrukt. Kleur die zo mooi mogelijk in en lever 'm in bij het Sunte Mart'n streekwinkeltje. Dan maak je kans op leuke prijsjes!

“Zo is er toch nog reuring in het dorp gedurende het weekend van Sunte Mart'n!”, besluit Kortenhorst.

Deelnemers lampionnenroute:
Jeroen Scholten, Rok & Billie, Engberts & Olthuis/Home Sweet Home, Linijn, Brilmode Wierden, Weideman Bloem en groen bij Bas, Boekhandel Reterink, Ten Berge Kleding, Brasserie Sjiek, Kids Knusse Kadohoek, Drogisterij en Parfumerie Etos, Kaas & Smaak, Goossen Haarmode, By Mom & Son, Ter Stal, Menswear Fashion, Bijouterie de Vlinder, Van den Broeke Tweewielers, Schuurman Schoenen, Blush mode en Scapino.