Uitgaan & Cultuur

Waan je even in Oostenrijk; breng een bezoek aan Lorit

Marieke Welling heeft de deuren van Oostenrijkse speciaalzaak Lorit geopend.

WIERDEN - Waan je even in Tirol, Karinthië, SalzburgerLand of één van de andere deelstaten, zonder een urenlange autorit te hoeven maken en geniet van Oostenrijkse specialiteiten en producten. Dat kan nu bij Lorit. De onlineshop heeft nu ook een fysiek onderkomen aan de Burgemeester Waarnaarsstraat in Wierden gekregen. Eigenaresse Marieke Welling straalt van geluk als ze met trots haar sfeervolle beleefwinkel Lorit laat zien.

Amper een jaar geleden trok Marieke de stoute schoenen aan en startte haar eigen webwinkeltje. Kleinschalig, met een zelfgebouwde website en gewoon vanuit huis. De liefde voor Oostenrijk bracht haar op dit idee. “Van jongs af aan kom ik in Oostenrijk, als kind in de zomer en winter met mijn ouders, broertje en zus op vakantie. In Haiming, in het Ötztal. Daar liggen mijn roots.”

Sindsdien is Marieke verknocht aan het mystieke berglandschap, de inwoners en de sfeer van het Oostenrijk. “Natuurlijk gaan we ook wel ergens anders op vakantie, maar in Oostenrijk komen we regelmatig. En wat doe je als je op vakantie bent en weer naar huis gaat? Je neemt lekkernijen mee, lokale producten, om thuis nog even na te genieten van je vakantie.”

Webwinkeltje
Alleen wat als het op is...? Even terugrijden naar Oostenrijk is geen optie. “Zo is bij mij het idee ontstaan om een winkel te met alleen maar Oostenrijkse producten te starten; zoiets was er nog niet in Nederland.” Lorit (Tirol omgekeerd) werd als domeinnaam geregistreerd, een webshop vlot opgetuigd en een paar artikelen aan het assortiment toegevoegd.

En wat kleinschalig en hobbymatig begon, liep al gauw boven verwachting goed. “Ik wilde iets unieks doen, had eigenlijk ook niks te verliezen en ging de uitdaging aan.” Op 13 december 2020 ging de webshop in de lucht en vijf dagen later volgde een keiharde lockdown vanwege de coronaperikelen. “De periode die daarop volgde heeft mij ontzettend veel gebracht, want je kon lange tijd ook niet op vakantie.” 

Oostenrijkse gezelligheid
De omzet groeide enorm, waardoor nieuwe stappen gezet konden worden. Marieke stopte als HR-medewerker en wierp zich volledig op Lorit. “Ik heb een druk jaar achter de rug, werkte 24/7. De rekken stonden op een gegeven moment in de woonkamer en ik had een kantoor in de achterkamer. Toen ik hoorde dat dit winkelpand beschikbaar kwam, heb ik direct gereageerd. De winkelbestemming is een extraatje voor me en biedt me nu de kans om naast de webshop óók fysiek een sfeerwinkel bieden. Ik heb bewust gekozen voor Oostenrijkse gezelligheid, dus veel hout en kasten in plaats van kille stellages.”

Vierhonderd producten
En die stap blijkt nu al een schot in de roos. Twee weken terug werd de winkel geopend en klanten zijn lyrisch. “Ze komen ook uit heel Nederland en zelfs België en lopen uiteen van families tot sportieve mensen. Dat is ook zo mooi aan Oostenrijk, het land biedt iedereen iets.” Het assortiment van de winkel groeit nog steeds en omvat inmiddels zo'n vierhonderd producten. “Ik koop zelf in, maar wel aan de hand van de vraag. In het begin reed ik wekelijks zelf die kant op. Heerlijk om dan na zeven uur weer bij de grens te komen en het bordje Oostenrijk te zien. Maar gezien de groei werk ik inmiddels met leveranciers. Je vind bij Lorit alleen producten die uit Oostenrijk komen of daar gangbaar zijn. Denk aan Goulash soep en Zilltertal bier, maar ook de typische kussens, plaids en koebellen zijn hier verkrijgbaar.” Achterin de winkel is, achter een ruwe plankenwand, nog een verrassend element te vinden: een haast verborgen slijterij waar je de Oostenrijkse alcoholische versnaperingen kunt vinden.

Lorit is online zeven dagen per week te bezoeken op www.lorit.nl. De winkel aan de Burgemeester Waarnaarsstraat 2 in Wierden is op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend. De openingstijden zijn op donderdag van 9.30 uur tot 17.30 uur, vrijdag van 9.30 uur tot 20.30 uur en zaterdag van 9.30 uur tot 17.00 uur. Overige dagen op afspraak.

Reacties

Hallo

Wat ziet dat er mooie en verzorgd uit

Heel veel succes met de webshop en de winkel

Groet