Uitgaan & Cultuur

Vertoon Mirrewinter in biblioscoop van Wierden vooralsnog uitgesteld

WIERDEN – De film Mirrewinter zou op donderdag 19 november in de Biblioscoop Wierden gedraaid worden. Door de coronamaatregelen kan dit vooralsnog niet door gaan. Om te polsen hoe groot de animo voor deze filmavond is, wil de bibliotheek van Wierden graag weten of de film op een later moment – zodra het weer kan – alsnog geprogrammeerd moet worden. Dat kan door een mail te sturen naar j.bergsma@bibliotheekwierden.nl. Er wordt dan een persoonlijk bericht gestuurd over de nieuwe speeldatum. Dit zal sowieso op een donderdagavond zijn. De entree bedraagt dan vijf euro voor leden, of 7,50 euro voor niet-leden. In verband met de coronarestricties zal er dan toegang zijn voor maximaal acht personen. Bij voldoende belangstelling wordt de film vaker vertoond.

Mirrewinter gaat over een boerenfamilie op een afgelegen boerderij in Markelo in het laatste oorlogsjaar, de winter van 1944, vertolkt naar de verhalen van Gert-Jan Oplaat. De voertaal is in het plaatselijk dialect, maar de film is ook ondertiteld.

Vader Hennek is een ontevreden brompot, die moeite heeft met zijn levenslot, het geloof, de oorlog en zijn gehandicapte zoon Gètje. Hennek bewondert stilletjes zijn vrouw Marie, die vol liefde is voor iedereen, de boel altijd maar weer sust, doorzet, met een onwankelbaar geloof in de hemel en in de goede afloop der dingen.

Marie herinnert hem aan zijn moeder, aan de dagen toen de wereld nog in orde was. “Ieder kaarsje wordt toch gezien” is de lijfspreuk van Marie. Dat slaat met name op Gètje, dertien jaar, met een verstandelijke beperking. In het laatste oorlogsjaar duikt de Joodse vluchtelinge Sarah onder op hun boerderij in Ut Brook. Gètje blijkt een 'verzetsheld' en vader Hennek komt in het reine met zijn zoon. Dit verhaal wordt verteld aan de hand van enkele spannende gebeurtenissen vlak voor het eind van de Tweede Wereldoorlog.