Uitgaan & Cultuur

Sunte Mart'n 2019 supergezellig in winkelkern en stampvolle tent

WIERDEN – Wierden trilt nog steeds een beetje op haar grondvesten. De afgelopen dagen was het dorp in de ban van Sunte Mart'n. Ook editie 2019 was weer geslaagd voor alle partijen. De feesttent van Station KPN was elke dag goed gevuld, vrijdag en zaterdag zelfs zó vol dat er niemand meer werd binnengelaten. Zondag was het dirndl- en lederhose-gehalte nagenoeg honderd procent, waarmee ook een mooie traditie aan het Wierdense feest is toegevoegd.

In de winkelkern waren weer allerlei traditionele activiteiten te beleven. De aftrap was vrijdag in het Ontmoetingscentrum waar voor de senioren de middag Veur Oale Leu werd gehouden en later die dag de grote lampionnenoptocht. Ondanks de miezerregen kwamen toch enkele honderden kinderen en hun ouders naar het Binnenhof om een ronde door het centrum te maken met (al dan niet zelfgemaakte) lampionnen. Natuurlijk werd er flink wat lekkernijen uitgedeeld door onder meer de Wierdense winkeliers. De prijs voor de mooiste lampion ging dit jaar naar Karlijn Waaijer. Zij was als heks verkleed en had een verlichte stok bij zich. Brit en Kaelan werden tweede en derde. Aansluitend werd op het oude marktplein de Jennechiesmarkt gehouden, waarbij jongens en meisjes elkaar gingen opzoeken als ze een lootje hadden gekregen. Het Jennechieskoppel van 2019 was Filijne Stiggelbout en Leon Schuurman.

Op zaterdag werd in Zalencentrum Het Anker weer kunst en kitsch bekeken en op waarde geschat, werd op het oude marktplein een kleine streekmarkt gehouden. De traditionele jaarmarkt op de maandag was mede door het puike weer een schot in de roos: het was schuifelen tussen de kraampjes, kinderen mochten koeschetsen of knuffelen met kleinvee bij de mobiele kinderboerderij. Nieuw dit jaar was de bevrijdingsstraat (De Kerspel) waar van alles te beleven was, van oude oorlogsvoertuigen tot de drummuziek van Liberation en de aandacht voor kunst in de Marktstraat.

Ook dit jaar mag Sunte Mart'n de boeken in als een top-editie!