Uitgaan & Cultuur

Stichting Vier de Vrijheid draait al warm; hoop op doorgang van alle evenementen

Er wordt door vele vrijwilligers hard gewerkt aan het realiseren van de lichtroute.

WIERDEN/ENTER – Zou het dit jaar dan eindelijk kunnen en barst in april en mei het feestgedruis in de gemeente Wierden los in het kader van 'Vier de vrijheid'? Vrijwilligers Ria Broeze en Bart Beldman zien mogelijkheden en vooral kansen voor het welslagen van de diverse evenementen en activiteiten die al twee jaar in de ijskast staan door alle coronarestricties.

“Het enthousiasme bij de vrijwilligers is in ieder geval al terug!”, vertelt Broeze, zichtbaar trots en blij. Als voorzitter van de stichting Vier de vrijheid Wierden-Enter heeft ze twee jaar lang op de rem moeten trappen. “Ik ben wel een beetje klaar met corona, laten we vooral vooruit kijken en alles goed aanpakken! We verlangen er toch allemaal naar dat er weer iets kan?”

Unieke lichtroute
De speciale 'Vier de vrijheid'-vlag kan weer besteld worden, zodat de hele gemeente vanaf april tot en met begin mei een eenduidige uitstraling krijgt. Daarnaast wordt toegewerkt naar het eerste grote evenement: de lichtroute. Deze voert onder andere langs locaties waar memorabele gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog worden uitgebeeld. Beldman coördineert het geheel en ziet dat de groepjes in diverse buurten weer aan het werk zijn gegaan, zodat de lichtroute van 19 april tot en met 5 mei operationeel kan zijn. “Er worden echt mooie en professionele uitingen gemaakt; het wordt een trekker voor de hele regio. Dat betekent onder meer op ware grootte nagebouwde vuurlinies tot de beroemde bankroof en de Kersttrein. Het is overigens ook de enige lichtroute in heel Nederland in dit thema.”

Vier routes
In totaal behelst de lichtroute zo'n tachtig kilometer, maar wordt opgedeeld in vier stukken. Gedurende de periode zijn de locaties vanaf 20.30 uur tot 23.00 uur letterlijk uitgelicht. “Er zijn vier startlocaties, vanaf waar je routes van ongeveer twintig kilometer kunt volgen. Alles is per fiets goed te doen, de meeste delen ook met de auto. Toch roepen we alle Wierdenaren op om zoveel mogelijk de routes per fiets te volgen om opstoppingen te voorkomen.”

De startlocaties zijn in de Wilhelminastraat, de Lage Egge, de Ten Cateweg en de rotonde bij de Akkerwal en Almeloseweg. Vanaf daar voeren de routes door het dorp en buitengebied. Deze worden niet met pijlen uitgezet, er komt een routeboekje en op de website worden de routes ook helder verwoord. Daarnaast zal er ook een bestand zijn voor de app OnRoute. Broeze: “We willen de route voor een zo breed mogelijk publiek beschikbaar maken. Voor wie liever een route van papier leest is er een boekje en voor wie de app wil gebruiken hebben we een digitaal routebestand. Alles is in ieder geval gratis beschikbaar!”

Op de locaties waar historische gebeurtenissen groots worden uitgelicht zal ook extra informatie beschikbaar zijn. Zo komen er spandoeken met kort wat informatie over hetgeen er te zien is en een QR-code die gelinkt is naar een website voor meer informatie. Daarnaast wordt ook nog gewerkt aan een soort audiotour. “En de inzet van de deelnemende buurten wordt beloond”, verklapt Beldman. “We hebben zes geldprijzen beschikbaar. Een onafhankelijke jury zal te zijner tijd alle locaties bezoeken en beoordelen.”

Klokken luiden
De lichtroute is niet het eerste evenement van de uitgestelde vrijheidsfestiviteiten. Zo was afgelopen zaterdag al een lezing door Cees Hoogendijk (nog online terug te zien via YouTube: https://youtu.be/GMGFqrPNEfQ). En de komende periode staan er meerdere activiteiten op stapel, waarbij het zwaartepunt op de bevrijdingsdagen zelf ligt. De oude, bijna vergeten, traditie van het luiden van de kerkklokken op de bevrijdingsdagen is in ere hersteld. Op 7,9 en 5 mei wordt er in de gemeente Wierden geluid. “We moedigen ook andere gemeenten in Overijssel aan, om deze traditie weer op te pakken. Alleen Enschede heeft het al die jaren volgehouden, wij nemen het weer over!”, aldus Broeze.

Op 9 april wordt ook de officiële bevrijdingsroute nagereden, met oorlogsmaterieel van Keep Them Rolling. Daarbij wordt bij oorlogsmonumenten stilgehouden om ter plaatse het verhaal te vertellen. “Er is veel te beleven, te veel om op te noemen. Maar denk aan een bevrijdingsontbijt voor duizend personen op zaterdag 30 april en daarna onder andere een terrasconcert op het Binnenhof en in Enter de onthulling van het Short Stirling monument.” Daarnaast werkt ook de organisatie van de Wierdense Kwis achter de schermen al weer aan de '75 jaar Bevrijdingskwis' die in 2020 geen doorgang kon vinden. “We hebben aan iedereen gedacht, jong en oud”, benadrukt Broeze.