Uitgaan & Cultuur

Pop-up store in plaats van een kraam op de Wierdense Kerstmarkt

Stichting Over Leven scoort met gezellige kerstwinkel in Wierden

WIERDEN – Het is dat er vanwege de zware coronamaatregelen van de overheid slechts een beperkt aantal mensen tegelijk in de pop-up kerstwinkel mogen... maar anders zouden de bezoekers er ongetwijfeld met de benen uithangen. De tijdelijke winkel van Stichting Over Leven aan de Nijverdalsestraat in het hart van het dorp Wierden blijkt namelijk een schot in de roos. Dit initiatief, zo tijdens de donkere dagen voor Kerstmis, wakkert de warme gevoelens bij het winkelend publiek aan. De producten zijn niet aan te slepen en lege schappen dreigen. “We krijgen vanmiddag weer nieuwe aanvoer, gelukkig!”, vertelt Jogé Nijhof opgelucht. Ze is voorzitter van de stichting, die dankzij vrijwillige inzet, mensen met de diagnose kanker op positieve wijze ondersteund.

“Het is toch enorm jammer dat de Wierdense Kerstmarkt dit jaar niet georganiseerd kan worden; ik mis die gezelligheid echt”, benadrukt Jogé. Ze geniet van het leven en is blij met elke dag. Inmiddels is ze al zeventien jaar actief betrokken bij de stichting, die het levenslicht zag in het jaar dat haar schoonzus Agnes Nijhof stierf aan de gevolgen van kanker. “Zij wilde andere mensen helpen na haar ziektebed, maar dat was haar niet gegund. Die taak heb ik samen met een paar vriendinnen opgepakt en inmiddels bestaat Stichting Over Leven sinds 2003. We hebben een trouwe groep vrijwilligers en dankzij hun inzet kunnen we heel veel mensen in een moeilijke periode helpen en ondersteunen.”

Die steun is divers, een spreekwoordelijk hart onder de riem. Het loopt uiteen van het vergoeden van reiskosten voor zieken tot het regelen van hulp in huis bij iemand die uit het ziekenhuis komt of uitbehandeld is. Maar ook wordt een helpende hand geboden indien een second opinion is gewenst na de indringende uitslag van een onderzoek. Daarnaast is in de loop der jaren zo veel kennis vergaard, dat ook uit eigen hand advies kan worden geven over andere behandelmethodes, zoals in het buitenland.

Om die initiatieven van de grond te krijgen zijn behalve veel vrijwillige uren ook de nodige financiële middelen nodig. Daartoe worden diverse acties gehouden. De kraam op de Wierdense Kerstmarkt is er een van. “Omdat de Kerstmarkt dit jaar geen doorgang zou vinden, zijn we op zoek gegaan naar andere mogelijkheden”, vertelt Jogé. “In het najaar kwam het plan van Stichting Sunte Mart'n voor een streekwinkeltje ons ter ore. Beter goed gejat dan slecht bedacht toch? Zo zijn we op het idee van de pop-up kerstwinkel gekomen.”

De ruimte naast Bike Tuning Wierden is inmiddels omgetoverd tot een knus winkeltje waar veel handgemaakte producten worden verkocht, vooral kerst- en winterartikelen. Alle opbrengsten komen ten goede aan de stichting. “We hebben goede contacten met Zorgboerderij De Piet waar op de dagbesteding van Cartintreggeland mooie houten producten maken. Daarnaast krijgen we heel veel materialen gratis aangeboden. Ook hebben we zelf een paar creatieve vrijwilligers, die hele mooie kerststukken weten te creëren. Natuurlijk is ook onze jaarkalender weer te koop. We hebben heel veel mooie spreuken bedacht en verzameld en die in combinatie met passende foto's op de kalender afgedrukt. Zo bieden we elke week iets moois om over na te denken.”

Voor wie nog geen bezoek heeft gebracht aan deze tijdelijke kerstwinkel: aankomende vrijdag en zaterdag is er nog een kans. Op vrijdag 18 december is de deur geopend van 13.00 uur tot 20.00 uur en op zaterdag van 8.30 uur tot 16.30 uur. Er kunnen maximaal vier bezoekers tegelijk in de winkel, maar even wachten is geen straf: er wordt buiten gratis warme chocolademelk met wat lekkers uitgedeeld! Meer informatie over het goede doel Stichting Over Leven is te vinden op www.stichtingoverleven.com.