Uitgaan & Cultuur

Nostalgisch evenement met vleesverkoop en preuverie

Slager Vincent Roetgering verwerkt vers varkensvlees tijdens Slachtvisite

Het vers geslachte varken wordt dit jaar weer aan de ladder gehangen, zoals hier in 2019.

ENTER – In en rondom het klompen- en zompenmuseum aan de Hogebrink in Enter wordt volgende week woensdag weer een traditionele Slachtvisite georganiseerd. Sinds 1995 is dankzij dit najaarsevenement weer te beleven hoe lang geleden, voordat de diepvries zijn intrede deed, de slager in november (de traditionele slachtmaand) bij boeren op bezoek kwam om een varken en/of koe te slachten voor de winter. Dankzij de begenadigde inzet van wijlen Jan Mekenkamp (Pop'n Jan) is het de Slachtvisite weer op de culturele agenda geplaatst. Sinds een jaar of tien is er bovendien een preuverie aan het programma toegevoegd. Bezoekers kunnen zo genieten van lekkernijen, volgens traditionele recepten (zoals bakleverworst en schröamkes) en bereid met het verse vlees van het varken. Voor een klein bedrag zijn een aantal kleine gerechtjes te koop.

De organisatoren zijn blij dat er weer wat georganiseerd kan en mag worden en dat deze aloude traditie in ere blijft. Slager Vincent Roetgering verleent weer de medewerking. Hij zorgt er voor dat ter plaatse, in de frisse novemberlucht, het vlees van het pas geslachte varken wordt verwerkt. Leerlingen van enkele basisscholen krijgen daarbij alles te horen over het slagersambacht en over de anatomie van het varken, die op ouderwetse wijze aan de ladder wordt gehangen. Het evenement start om 10.15 uur met het proosten van een borrel en duurt tot 13.00 uur.