Uitgaan & Cultuur

Sinterklaas in Wierden en Enter: pepernotenjacht en kleurplaten

De intocht van Sinterklaas in 2019 in Wierden. Fotograaf: Linda Ekkel.

WIERDEN/ENTER – Net als heel veel mensen heeft ook Sinterklaas en zijn vrolijke gezelschap last van de coronacrisis. Maar... de Goedheiligman en de Zwarte Pieten zijn doorzetters, ze hebben Wierden en Enter dik omcirkeld op de kaart en een bezoek staat dan ook zeker gepland. De Sint en de Pieten verrassen ook dit jaar al die lieve kinderen in de gemeente Wierden en dat gebeurt op verschillende leuke manieren.

Wierden
In Wierden is daarvoor een pepernotenjacht opgezet. Hang of zet iets leuks en herkenbaars rondom het thema 'pepernoten' voor het raam. Dat mag de kleurplaat zijn (die elders in deze krant staat, of die je al op school hebt gekregen) of ook helemaal iets anders. “Wees lekker creatief, zet bijvoorbeeld een grote pot echte pepernoten voor het raam of maak een bouwwerkje van pepernoten”, verduidelijkt KnutselPiet. “Zoek vervolgens nog eens 25 andere huizen waarvan iets van pepernoten voor het raam hangt of staat. Heb je er één gevonden? Dan mag je een hokje aankruisen op het papier dat je op school hebt gekregen (of maak zelf een tabelletje van vijf bij vijf hokjes). Wil je kans maken op een leuke prijs? Kleur dan de kleurplaat die ook in deze krant is te vinden en doe die in de brievenbus bij Maris Wonen, op het Binnenhof 15 in Wierden.” De pepernotenjacht wordt gespeeld van 14 november tot en met 30 november. De kleurplaat kan tot en met 30 november worden ingeleverd! De resultaten van de pepernotenjacht zijn ook terug te vinden op Facebook, Instagram en TikTok. Upload jouw foto’s en/of filmpjes naar de pagina's van de Wierdense Sinterklaas en vermeld #wierdensepepernotenjacht. 

Enter
Sinterklaas wordt op zaterdagmiddag 21 november officieel binnengehaald. Anders dan andere jaren is de intocht dit jaar op een geheime locatie, die deze keer gevolgd kan worden via een livestream. De digitale intocht is voor iedereen te zien via Instagram op het account van Jong Nederland Enter (te vinden via @jnenter).

De VlogPiet start zaterdag om 13.30 uur met de livestream. Tijdens de digitale intocht is er ook interactie tussen Sinterklaas en kinderen die de live-stream via Instagram volgen. Zo kan Sinterklaas via die weg toch nog met een paar kinderen praten. Ook hebben de Pieten een activiteit voorbereid, die dan te zien is tijdens deze digitale intocht.

De kinderen van de groepen één tot en met vijf van de basisscholen in Enter ontvangen deze week een kleurplaat, die ze kunnen inleveren bij de brievenbus van Jong Nederland Enter, te vinden aan de Rondweg bij de blokhut. Tijdens de digitale intocht worden de winnaars van de kleurwedstrijd bekend gemaakt door Sinterklaas. De Zwarte Pieten brengen de cadeautjes na de digitale intocht (corona-proof) langs. Nog geen kleurplaat ontvangen, of een nieuwe nodig? Ze zijn nog af te halen bij Primera en Janneke Mode.

De organisatie van de intocht en het feest is in handen van de Enterse Ondernemers Vereniging (EOV) en de jeugdvereniging Jong Nederland.